Pelle og Maria gir gass

Frisk politibil for de minste.

FILM: Mirakuløst nok feier Pelle Politibil rundt på nordnorske småveier på jakt etter sykkeltyver. Den viltre bilen er svaret på Marias (Hege Elise Strømsnes) bønn om at et mirakel må skje, siden sykkelen hennes er stjålet av to tyver og det gjelder å finne den igjen før mamma oppdager forsvinningen.

Maria finner en alliert i den godhjertede, tafatte politimannen Richard (Gard Eidsvold), i kollegaen Langeleif (Jørgen Langhelle) og en handlingslammet politimester (Bjørn Sundquist) henvist til et evig liv ved kontorpulten. Richard får brynt seg, når Pelle tar kommandoen - mildt, men bestemt og svært målrettet.

«Pelle Politibil» så dagens lys i barnetimen i 1986 og har også opptrådt i bokform med stor suksess. På film bærer det sjarmerende i vei, mye fordi fortellingens atmosfære er bortimot gammeldags og ikke frir til nymotens krav om effektfull action - om vi da ser bort fra noen kampscener med fisk mot slutten. Tyvene er akkurat så møkkete og dumme som tyver var i barndommens fantasibilde og fordums historier, politimesteren er seindrektig, men grei når det kommer til stykket, stakkars Richard vokser på sine utfordringer, og lille Maria er vår alles tapre venninne.

Pelle vil more de minste, antakelig noen voksne, også.