DEBATT

DEBATT: Dyrevelferd

Pels må ut av motebildet

Det er produsenter og forbrukere som må si stopp.

MOTE: Pels må ut av motebildet, skriver Hege Ekberg. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
MOTE: Pels må ut av motebildet, skriver Hege Ekberg. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gjennom århundrer har pels vært viktig, både for å holde varmen og som handelsvare. Den tiden er heldigvis forbi. Vi har gode og varme alternativer, som ikke går på bekostning av de firbente som trenger pelsen mest. Etter flere rapporter om voldsomme lidelser hos pelsdyr gikk Norge i fjor inn for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen.

Hege Nilsen Ekberg
Hege Nilsen Ekberg Vis mer

Men kampen mot pels og dyrenes lidelser stanser ikke her. Snarere tvert imot. Når produksjon av pels i Norge går mot slutten, risikerer vi at import blir mer vanlig. Import fra land vi står uten kontroll over, og hvor lidelsene og produksjonen kan være adskillig verre enn i Norge.

Forkjempere for pelsdyrnæringen argumentere ofte med at pels er naturlig og miljøvennlig. Det er en sannhet med store modifikasjoner. Ser man på hvordan pels håndteres i de store næringene, kreves det en lang bearbeidingsprosess og mye kjemikalier før pelsen er klar til å bli brukt i klær. Flere studier har vist at pels har et større klima- og miljøfotavtrykk enn andre materialer som ull og polyester.

Vi har som forbrukere og produsenter mulighet og ansvar for å forme den verden vi ønsker å leve i. Dette handler både om å kreve åpenhet knyttet til produksjon, arbeids-betingelser for ansatte, etikk, klimavennlige alternativer samt å unngå bruk av pels. Så vår oppfordring til deg er å bruke stemmen din til å si i fra og å bruke makten din til ikke å kjøpe. Bli med og stopp alt salg av pels.

I Stormberg har vi alltid vært tydelige på at ingen dyr skal lide for våre produkter. Når vi bruker ull eller dun er vi nøye med sertifikater, og i samarbeid med Etisk handel Norge har vi fulgt produksjon av ull helt ned til bonden. Dyrene skal ikke lide og det er vårt ansvar å ha kontroll.

Vi har sagt klart nei til pels, og ingen av Stormbergs klær inneholder noen form for pels, heller ikke fuskepels. Dette fordi vi ikke ønsker å være med på å bidra til at pels-looken fortsatt er på mote. Vi vet også at det er en risiko for at det som selges som fuskepels i virkeligheten stammer fra ekte dyr som mårhund og kanin.

Så lenge pels er en del av trendbildet, så vil etterspørselen opprettholdes og det samme vil næringene der dyr behandles dårlig. Så vår oppfordring til andre produsenter, bli med å endre motebilde, stans all bruk av pels og fuskepels i produktene deres.

Et forbud mot oppdrett av pelsdyr er et riktig steg på veien, men det er vi som produsenter og dere som forbrukere som må sørge for å sette stopp. Full stopp

- VIL FORBY PELSDYRNÆRINGEN: Animal Rights Association i Finland publiserte denne videoen 15. august, filmet i hemmelighet av aktivister. Den viser rever avlet og fetet opp til unaturlige størrelser. Video: oikeuttaelaimille.fi Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer