Pels? Nei takk!

En rekke internasjonale stjerner går nå ut med en appell om å ikke kjøpe pels i julepresang. Også norske modeller og kjendiser flagger anti-pels standpunkter.

Modeller, designere, musikere og skuespillere tar i fleng avstand fra bruk av pels. Det vises pels på enkelte motevisninger, men du finner det ikke hos designertopper som Giorgio Armani, Oleg Cassini, Elizabeth Emanuel, Calvin Klein, Ralph Lauren, Donatella Versace, Vivienne Westwood eller Stella McCartney.

Stella er datter av Paul McCartney og avdøde Linda. Nylig ble hun kåret til Årets designer på VH-1 Fashion Awards. Da passet hun på å legge inn en sterk oppfordring om å boikotte pels til TV-seerne og det kjendistunge publikum i salen.

- Jeg synes pels ser mye bedre ut på dyret enn på modellen, sa Stella, og høstet stormende jubel.

Lang liste

Lista over kjente folk som har tatt et standpunkt mot pels er blitt lang.

Bryan Adams, Alec Baldwin, Belinda Carlisle, Bo Derek, Melissa Etheridge, Drew Barrymore, Bob Geldof, Melanie Griffith, Woody Harrelson, Ricki Lake, Jamie Lee Curtis, Alicia Silverstone, Carlos Santana, Pamela Anderson, Kim Basinger, Richard Donner, Prince, Peter Gabriel, Nina Hagen, Chrissie Hynde, Cyndi Lauper, Paul McCartney og Moby er blant de mest kjente. Disse treffes ikke i en pelsforretning uten rød spraymaling.

Flere supermodeller har sagt nei til å reklamere for pels. På catwalken vil du aldri se i pels. Juksepels, ja, men ikke ekte pels. Samtlige stilte opp nakne i kampanjen «Heller naken enn i pels».

Nekter pelsoppdrag

I modellbyråene Heartbreak og Team nekter flere modeller å gå pelsvisninger.

- I utgangspunktet er vi ikke så begeistret for pels her i byrået, sier Pål Vassbotn i Heartbreak.

På trendvisningen på Motemessa i Oslo avsto samtlige av hans modeller fra å vise pels.

Pels er ikke så aktuelt. Det har ingen funksjon nå som det fins alternative materialer som beskytter mot kulda, sier Vassbotn.

Også i Eivor Øvrebøs Team Modeller takker noen av de mest kjente modellene nei til pelsjobber.

- Byrået har ingen policy på det. Vi lar modellene selv avgjøre. Pels er ikke det store for tida. Vi har ikke hatt forespørsler om å vise pels siden Saga Minks visning på Motemessa forrige sesong, sier Øvrebø.

Per Heimly, kjent mote- og kunstfotograf, fikk tilbud om å fotografere pels til en stor katalog.

Jeg sa nei, orket ikke tanken på å skulle være med og selge pels fra dyr som hadde vært innesperret i små bur hele livet. Jeg slet med samvittigheten, sier Heimly.

Mørkt for bransjen

Også norske kjendiser har vært frampå med sine anti-pels standpunkter. Herborg Kråkevik, Morten Abel, Tor Åge Bringsværd og Steinar Lem har flagget sine meninger i ulike sammenhenger.

Likevel ser det ut til at det er det store publikums manglende vilje til å kjøpe pels som har rammet pelsdyrnæringa mest.Det har vært mange labre, magre år for bransjen. År 2000 er intet unntak. «Det siste året i det gamle århundret skulle vise seg å bli historisk dårlig for pelsdyroppdretterne, da skinnprisene knapt dekket fôrkostnadene», skrev pelsdyrnæringens blad etter årets skinnauksjon.