<strong>FÅR PÅ PELSEN?:</strong> Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
FÅR PÅ PELSEN?: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Vis mer

LEDER

Leder: Pelsdyroppdrett

Pelsdyr og dyreplageri

Motstanden er størst blant unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Framtida for norsk pelsdyrnæring blir snart avgjort. I november kommer den varslede stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet som sier ja eller nei til fortsatt oppdrett. Alternativet til forbud er strenge tiltak som sikrer god dyrevelferd hos oppdretterne. Slik signalene fra Stortinget tyder på, er det fortsatt flertall for å beholde pelsdyrindustrien i Norge. Dersom regjeringspartiene Høyre og Frp opprettholder sine vedtak om å fortsette denne næringen, får de støtte fra KrF.

Det er riktignok bevegelse i Høyres standpunkt. Nylig meldte Høyre-representanten Tina Bru at hun har snudd i saken og går inn for et totalforbud. Hun sitter partiets programkomité og har sikret at saken kommer opp til votering på vårens landsmøte. Flere av Brus yngre partikolleger har varslet at de deler hennes syn. Det gjør også et flertall av det norske folk. En meningsmåling utført for Nationen i fjor viser at 56 prosent av de spurte vil ha forbud mot pelsdyroppdrett. Motstanden er størst blant de unge. Dyrevernsorganisasjonen NOAH, som arrangerer fakkeltog mot pels i byer over hele landet, har samlet inn 130000 underskrifter mot pelsdyroppdrett. Disse skal overleveres til landbruksminster Jon Georg Dale (Frp) før regjeringen kommer med sin anbefaling til Stortinget.

Groteske bilder av mink med store sårskader eller avgnagde lemmer er egnet til å vekke avsky i befolkningen. Næringen hevder at det ikke forekommer flere regelbrudd blant pelsdyroppdrettere enn i annet dyrehold. Mattilsynet, som overvåker pelsfarmene, opplyser at de finner regelbrudd i nesten halvparten av tilsynssakene. De konstaterer at det er vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdretterne. Burene er for små til at de ville dyrene kan utvikle naturlig atferd. Nylig fikk en oppdretter i Rogaland 30000 kroner i bot etter at flere minkdyr hadde så store sårskader at de måtte avlives på stedet.

Tilhengerne av at næringen skal opprettholdes viser til at det finnes et internasjonalt marked for pelsdyr som vil eksistere uansett hva Norge gjør. De hevder at det derfor er bedre å sørge for at Norges nærmere 300 pelsdyrgårder drives på en bærekraftig og kontrollert måte. Stadig nye eksempler på alvorlig skadde dyr viser imidlertid at en avvikling av bransjen er det eneste fornuftige. Mink og rev er ville rovdyr som aldri kan få sine behov ivaretatt i nettingbur. Det er ikke etisk holdbart å akseptere dyreplageri bare fordi det eksisterer et internasjonalt marked for luksusprodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer