DEBATT

Debatt: Pelsdyravl

Pelsdyrbransjens illusjoner

Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk går inn for å avvikle pelsdyroppdrett av hensyn til dyrevelferden.

<strong>PELSDYRFARM:</strong> Lovbruddene på norske pelsdyrfarmer er nok et eksempel på̊ at næringen ikke evner å innfri de klare politiske kravene som er blitt stilt dem, skriver artikkelforfatteren. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix
PELSDYRFARM: Lovbruddene på norske pelsdyrfarmer er nok et eksempel på̊ at næringen ikke evner å innfri de klare politiske kravene som er blitt stilt dem, skriver artikkelforfatteren. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Reveoppdretter Sigbjørn Kirkebøen plukker fakta ut av sin sammenheng for å legitimere Norges mest omdiskuterte og umoralske næring (Dagbladet 22. desember). At det er sterk faglig støtte til pelsdyrhold, som han påstår, er og blir en illusjon.

Det vil være merkverdig om det ikke fantes ulike holdninger i alle fagmiljøer. Men realiteten er at de blir færre og færre, og deres argumenter blir svakere og svakere. Kirkebøen viser til enkeltpersoner, samt et opprop fra et fåtall veterinærer som støtter pelsbransjen. Samtidig bekrefter Veterinærforeningen at de har bred støtte blant sine medlemmer for sitt standpunkt mot pelsdyroppdrett.

En ny undersøkelse fra Sentio viser at blant de som har en mening om saken, er seks av ti imot pelsdyroppdrett i Norge. Det urokkelige faktum er i tillegg at Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk går inn for å avvikle pelsdyroppdrett av hensyn til dyrevelferden.

Årevis med hyppige kontroller fra Mattilsynet har ikke vært nok til å forvandle pelsdyrnæringen til en lovlydig husdyrnæring. De mange, og tilsynelatende uunngåelige, lovbruddene på norske pelsdyrfarmer er nok et eksempel på̊ at næringen ikke evner å innfri de klare politiske kravene som er blitt stilt dem.

Kirkebøen har åpenbart stor vilje og pågangsmot, men dessverre hjelper det lite når driftsformen han forsvarer aldri kan gi forsvarlig dyrevelferd.

Den eneste grunnen til at pelsdyroppdrett blir videreført er at partiene Frp, H, KrF og Sp setter profitthensynet til 237 pelsdyrfarmere foran dyrevelferd. Neste år håper vi på en ny regjering, og da er det stor sannsynlighet for at pelsdyroppdrett endelig blir forbudt – i tråd med folkeopinionen og fagkunnskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer