DEBATT

Debatt: Pelsdyravl

Pelsdyrnæringen har ingen framtid i Norge

Har næringskomiteen fattet feil beslutning om pelsdyrnæringen?

BLÅREV: En avlivet blårev rett før den flås i pelseriet. Stortinget må lytte til ekspertisen og folket og gå inn for en styrt avvikling, mener artikkelforfatteren.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BLÅREV: En avlivet blårev rett før den flås i pelseriet. Stortinget må lytte til ekspertisen og folket og gå inn for en styrt avvikling, mener artikkelforfatteren.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

22. oktober 2016 leste jeg i Nationen om den unge pelsdyrbonden som var redd for å gå konkurs, han hadde investert ti millioner på minkoppdrett i 2013, og nå er skinnprisene halvert.

–Prisene må opp om det skal være ei framtid, sier han.

I sin innstilling går Stortingets næringskomité imot alle faglige råd, både fra Den norske veterinærforening, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk – som alle anbefaler avvikling. I tillegg har Mattilsynet lenge uttrykt sin bekymring over dyrevelferden, og noen av Mattilsynets egne veterinærer har etiske problemer når de sjekker pelsdyrfarmene.

Direkte sitat fra næringskomiteens egen innstilling ifm ett av medlemmene som stemte for avvikling: «Dette medlem mener det gjør inntrykk å høre Veterinærforeningen fortelle at de har flere veterinærer i Mattilsynet som opplever store faglige og etiske belastninger ved å gjennomføre tilsyn i pelsdyrfarmer.»

Sånt gjør inntrykk å lese!

Komiteen går også imot folkets ønsker. I 13 år har folk demonstrert ved å gå i fakkeltog, og landbruksministeren fikk nylig overrakt 143000 underskrifter mot næringen. Og når vi også vet at over 200 butikker i Norge allerede tar helt avstand, samt at rundt 18 mote- og interiørblader har sin egen «pelsfrie policy», som betyr at de verken trykker eller selger noe som helst med tilknytning til pelsdyrnæringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer