Problematisk: Det største problemet med pelsnæringen  er at et nettingbur aldri kan bli et godt oppholdssted for mink og rev. skriver innleggsforfatteren. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix
Problematisk: Det største problemet med pelsnæringen  er at et nettingbur aldri kan bli et godt oppholdssted for mink og rev. skriver innleggsforfatteren. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpixVis mer

Debatt: Pelsdyroppdrett

Pelsdyroppdretterne lever av dyremishandling

Hvert dyr som lider i bur er en inntektskilde for pelsdyrnæringen. Nå er det på tide at Norge sier stopp. Pelsdyroppdrett må avvikles.

Meninger
Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.
Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen. Vis mer

– Hvert dyr som dør eller blir skadet er et tap, forklarer kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Pelsdyralslaget.

Hun glemmer å påpeke at et dyr kan lide lenge før døden inntrer. Bilder fra Mattilsynet har nettopp vist en mink som satt fast i et rør i mange dager. Den levde fortsatt da de fant den.

Å snakke om skader som synes på skinnene, er likevel en bortforklaring fra Pelsdyralslaget. Det største problemet med pelsnæringen er ikke at dyrene biter hverandre til blods, blir sittende fast i dagevis, eller dreper sine egne valper.

Problemet er at et nettingbur aldri kan bli et godt oppholdssted for mink og rev. De er aktive rovdyr, og har behov for å jakte og streife over store områder.

Seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, formulerer det presist til NRK: «Minkburene er for små til å gi dyrene et interessant miljø og utvikle naturlig adferd».

En undersøkelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU) viser at bare 37 prosent av minken og 40 prosent av reven besto en tamhetstest. Etter hundre års avl er altså flertallet av dyrene fortsatt ville. Pelsdyralslaget skryter av «Welfur», et sertifiseringssystem som næringen har laget til seg selv.

Dyrevernalliansens sivilagronom og zoologer har gjennomgått systemet, og dette er hva de fant: Systemet har ingen mål for positiv velferd. Og i tillegg gir det beste poengsum til krav som Europarådet innførte som minimumsmål for burhold i 1999. Oppsummert er Welfur et typisk eksempel på det som kalles «velferdsvasking» – altså et forsøk på å fremstille dyrevelferden som bra på tross av det motsatte.

Hvert dyr som lider i bur er en inntektskilde for pelsdyrnæringen. Nå er det på tide at Norge sier stopp. Pelsdyroppdrett må avvikles.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.