Pelskledd ondskap

En takk til James Bond for lang og tro tjeneste - han blir rene sinken i forhold til krigførende hunder og katter.

Spesialeffektene i «Som hund og katt» står ikke tilbake for noen av dem en Bruce Willis eller Pierce Brosnan utstyres med, når de tar verden på hælen. De er - haha - dyrisk gode.

Og sant nok spiller Jeff Goldblum rollen som den aparte professor Brody i dette spektakulære sirkuset, men sjelden har en skuespiller vært mer av en statist.

Hundeallergikere

Våre firbeinte venner - bitre fiender siden tidenes morgen - stjeler med brask og bram lerretet og all oppmerksomheten.

Det er i bunn og grunn en grusom sak; anført av perseren Mr. Tinkles har kattene lagt en sleip plan for å få verdensherredømme. De vil stjele professorens serum for hundeallergikere og samtidig gjøre alle mennesker allergiske mot hunder. Mot denne pelskledde ondskap står en samlet hundeverden rustet til teknologisk krigføring på høyt nivå. Ved en misforståelse får den uskyldige valpen Lou en sentral rolle.

Glimrende lureri

Det går på poter og haler løs i underjordiske sentra, på jorda og til himmels, hvorfra katter for eksempel daler ned utstyrt med nattsynsbriller og sterk kampånd. I lurvelevenet av virkelige dyr, mekanikk og dataskapte effekter er det skvett umulig å se forskjell på ekte vare og glimrende lureri. Dermed er det også mulig å tilgi at manus i seg selv er ganske tynt og hadde tjent på innstramming.

Den som ønsker objektivitet i hund/katt-debatten bør gå annet steds. Et ensidig hundeforsvar, dette - og klart topp for barn.

SOM KATT OG HUND: Et av de mer idylliske øyeblikkene fra filmen.