Pelskledd plageånd

Masete barnefilm med Mike Myers som katt.

FILM: «Katten» er en film med moral, sånn helt til slutt, men på veien det er det en masete forestilling i et hav av effekter. En ikke spesielt lavmælt og ettertenksom film, med andre ord, som får meg til å undre på hva som vil skje den dagen en vilter regissør får frie hender i Kardemomme by.

For barnebokforfatteren dr. Seuss er for USA omtrent hva Thorbjørn Egner er for Norge, selv om bøkene hans er ganske ukjente her i landet. For tre-fire år siden ble historien om Grinchen filmet, med Jim Carrey utkledd som den julehatende grønne outsideren. I «Katten» er Mike Myers manisk pus med flosshatt.

Pelskledde Myers dukker brått opp i det velstelte hjemmet til søsknene Conrad (Spencer Breslin) og Sally (Dakota Fanning). De kjeder seg sammen med en sovende barnevakt (Amy Hill), mens eiendomsmeklermamma (Kelly Preston) jobber overtid.

Ugangskråka Conrad gjør alltid motsatt av hva mamma sier, mens smiskete Sally er kontrollfrik. Conrad er så ille at mammas ekle kjæreste Quinn (Alec Baldwin) vil sende ham på militær kostskole. Hjemmet er ofte på randen til å bli et katastrofeområde, men nærmer seg tilintetgjørelse når den snakkende Katten foreslår at de skal ha det gøy. Med utropstegn! Og STORE BOKSTAVER!!

Og derfra går det som det må gå.