LEDER

Pelsoppdrett uten framtid

Ville dyr i bur er mishandling.

SØLVREV I BUR:  Mishandling.
SØLVREV I BUR: Mishandling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nær seks av ti nordmenn mener pelsdyrnæringen bør forbys. En undersøkelse Sentio har gjort for Nationen viser at 56 prosent av befolkningen vil ha et forbud. Næringen er minst populær blant unge. Sju av ti under 30 år vil forby oppdrett. Også blant kvinner er motstanden sterk (63 prosent). Tallene er ikke overraskende. Fra å være en politisk beskyttet utkantnæring, er oppdrett av mink og rev blitt kontroversielt. Internasjonalt er det en sterk lobby som vil forby alle former for pels. Her hjemme har dyrevernsorganisasjonene gått i spissen for kampen mot oppdrett. De har benyttet seg av et meget effektivt våpen: Bruk av skjult filming og identitet for å avsløre dyremishandling i oppdrettsgårdene.

Bildene fra disse politiske aksjonene har hatt betydelig effekt i opinionen. Ikke minst fordi det er blitt dokumentert at mishandling og dårlig dyrevelferd ikke er sjeldne unntak, men et problem av betydelig omfang. Det handler ikke bare om dårlige oppdrettere, selv om de åpenbart finnes. Mink og rev er ville dyr som ikke er domestisert slik som husdyr, og har derfor en atferd som gjør dem uegnet til opphold i bur. Selve konseptet som brukes i oppdrett av pelsdyr, bærer tydelig preg av dyremishandling. Dette er dyr som ikke bør holdes i fangenskap.

Mens folk flest vil forby pelsdyroppdrett, er politikerne mer tvilende. Det er mer enn 300 pelsdyrgårder i Norge og til sammen er ca. 2300 personer tilknyttet næringen. Politisk står valget mellom de to alternativene som ble skissert av Pelsdyrutvalget i fjor: Bærekraftig utvikling med bedre dyrevelferd, eller styrt avvikling. Regjeringen tar sikte på å komme med en egen sak om oppfølging av utredningen til høsten neste år. Venstre, SV og Miljøpartiet har for lengst signalisert at de ønsker styrt avvikling. Arbeiderpartiet avventer en regjeringsbestilt utredning om styrt avvikling før partiet tar endelig stilling. Dette innebærer at den politiske situasjonen i dette spørsmålet ikke er avklart, selv om pelsmotstanderne stadig vinner terreng innad i partiene.

Vi er ikke i tvil om at styrt avvikling er det eneste realistiske og framtidsrettede alternativet. Oppdretterne må selvsagt få kompensasjon for å avvikle, og støtte til å komme i gang med alternativ virksomhet. Å tro at næringen kan komme gjennom den nåværende krisen og reise seg, er en ren ønsketenkning. Det finnes ingen form for næringsoppdrett av ville dyr som tilfredsstiller kravene til god dyrevelferd. Samtidig er det en illusjon å tro at opinionen vil snu. Oppdrett av pelsdyr er en tapt sak.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer