Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pendler med privatfly for å rekke leggetid for sønnen. Det er dekadanse på norsk

I Norge er tidsklemma for alle. Den er til og med blitt dekadent.

TIDSKLEMMA: Morten Astrup pendler fra London til Sveits i privatfly for å rekke leggetid. Foto: Iván Kverme
TIDSKLEMMA: Morten Astrup pendler fra London til Sveits i privatfly for å rekke leggetid. Foto: Iván Kverme Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er påske, og det tynnes i rekkene på jobben. Det minner om at det er typisk norsk å være «god», i betydningen å prioritere ferie og tid med familien.

Tidsbrukundersøkelser viser at foreldre bruker mer tid på barna enn før, særlig fedrene. Og smitten har for lengst nådd finansmiljøet. Allerede i 2010 kom den overraskende nyheten: det er fedre i finansbransjen som tar ut mest permisjonstid når de får barn. Selv fant jeg stor glede for noen år siden i å sniklytte til småbarnspappaer på lekeplassen i Frognerparken i Oslo. Jeg satt igjen med samme inntrykk: finansfedre prioriterer gladelig tid med barna. Som en av de sa på uanstrengt svorsk til sin svenske kollega ved sandkassa: «Det er slitsomt å være tilsammans med barna også, men slitsomt på et annat sätt».

Meldingene er riktignok noe motstridende. I 2014 hadde Dagens Næringsliv en serie om finansfolk («Kvoteflyktningene») som ikke tar ut fedrekvota, men får bonus for å droppe den og jobber når de er hjemme. Men det er kanskje sjablongen, unntaket som bekrefter reglen?

Denne uka startet nemlig samme avis en serie om «Den norske finanseliten i London», og mandag kunne de melde om «Norsk mannefall i Londons City». De har dekning for tittelen, saken har bare mannlige kilder. Problemstillingen i saken er at banker og meglerhus i Norge sliter med å finne kandidater med erfaring fra finansmiljøet i London. Det er blitt færre nordmenn som de siste årene er villige til å bygge karrieren via et opphold i London, hvor arbeidstiden er lengre og konkurransen hardere.

Meglersjef Alexander Opstad (34) hos DNB Markets i Oslo har selv bodd 4 år i London, men sier til avisa:

«Skandinaver blir hjemmekjære når de stifter familie, og mange søker en annen balanse mellom jobb og privatliv».

Knut Grotli (43), med den hvasse presentasjonen «hodejeger og Mount Everest-klatrer», sier til avisa at det norske finansmiljøet går glipp av viktige impulser som følge av utviklingen.

Jeg heier på denne tendensen i vårt rike annerledesland, selv om det sosiale presset sikkert bidrar. Hvis du finner glede i dyrke karriere på bekostning av omgivelsene, er det trolig noe du gjør lurt i å holde for deg selv. Selv de rikes eksentriske livsstil er tilpasset den nye normalen. Finansmann Morten Astrup (40), fortalte i en ny artikkel i DN-serien i går om sin måte å få hverdagen til å gå ihop. Astrup, som er bror til Høyres transportpolitiske talsmann, Nicolai Astrup, jobber hektiske dager i London. Om ettermiddagen reiser han hjem til boligen i Sveits. Med privatfly. «Han er nybakt far og vil være med på leggingen av sønnen Elioth», forteller DN.

I Norge er til og med tidsklemma blitt dekadent.

Hele Norges coronakart