Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Khashoggi-drapet

Penga rår – og ørkenreven slipper unna Khashoggi-drapet

Mohammed bin Salman vernes av det såkalte verdenssamfunnet.

USKYLDIGHETEN SJØL: Mohammed bin Salman lot seg ikke affisere av Khashoggi-drapet på den internasjonale investorkonferansen i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh onsdag. Foto: Det saudiarabiske hoff via Reuters/NTB Scanpix
USKYLDIGHETEN SJØL: Mohammed bin Salman lot seg ikke affisere av Khashoggi-drapet på den internasjonale investorkonferansen i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh onsdag. Foto: Det saudiarabiske hoff via Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MBS, som Saudi-Arabias allmektige kronprins kalles, var tilbake i manesjen under den litt amputerte internasjonale investorkonferansen i Riyadh i går. På en pressekonferanse framsto Mohammed bin Salman som uskyldigheten sjøl når det gjaldt det groteske drapet på regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul tirsdag 2. oktober.

-Vi skal finne de skyldige og straffe dem, sa MBS som om han – mannen som har full kontroll over alt som skjer i Saudi-Arabia – ikke har hatt den fjerneste anelse om det som skjedde i konsulatet i Istanbul for drøye tre uker siden.

Og når det gjaldt det anstrengte forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, kunne MBS berolige:

-De som prøver å skape splid mellom våre to land, vil ikke lykkes.

For å gjøre farsen komplett; på pressekonferansen hadde MBS Libanons statsminister Saad Hariri ved sin side – mannen han i november i fjor prøvde å styrte ved å holde ham internert i tolv dager. Nå framstår de to som vel forlikte – og fokuserer på nye saudiarabiske investeringer i Libanon.

Mohammed bin Salman raste inn på den politiske verdensarenaen i fjor ved å framstå som en modernist som skulle reformere det sterkt konservative religiøse kongedømmet. Kvinner skulle til og med få kjøre bil! Men ørkenreven lurte alle. Enda flere opposisjonelle ble forfulgt og arrestert, politiske og økonomiske motstandere ble nøytralisert og krigen i Jemen, der Saudi-Arabia spiller hovedrollen, ble enda mer brutalisert.

Kanskje trodde MBS at Saudi-Arabia skulle slippe unna kritikk etter drapet på Jamal Khashoggi, ikke minst har jo USA latt ham få opptre som han vil. Det gikk ikke helt slik. Men til tross for noen småbulker og riper i lakken, sitter Saudi-Arabias herskende kronprins relativt trygt. På hjemmebane har han sikret seg mer eller mindre enevelde, sjøl om hans psykisk og fysisk svekkede far, Salman, innehar kongetittelen. Internasjonalt ser det ikke ut til at han vil bli stilt til ansvar; nå bygges det opp et narrativ der MBS i samarbeid med Tyrkia skal få alle kort på bordet og straffe de skyldige. At en slik drapshandling ikke kunne vært gjennomført uten kronprinsens ordre eller i hvert fall vitende, synes å være glemt. For Saudi-Arabia er en økonomisk stormakt og Vestens støttespiller i kampen mot internasjonal terrorisme. Og ikke minst er MBS USAs viktigste allierte i kampen mot Iran.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gått hardt ut, men unnlatt å rette pekefingeren direkte mot MBS. Forholdet mellom Saudi-Arabia og Tyrkia har lenge vært på frysepunktet på grunn av Erdogans tidligere støtte til Det muslimske brorskap i Egypt, på grunn av Tyrkias relativt gode forhold til Saudi-Arabias erkefiende Iran, på grunn av den tyrkiske motstanden mot blokaden av Qatar og ikke minst fordi de to landene har ulike interesser i Syria. Men Erdogan har ikke råd til et fullt brudd med Saudi-Arabia. Nå snakker han på telefon med MBS og spiller ellers sine politiske og diplomatiske kort godt. Mange tror at den tyrkiske presidenten vil bruke Khashoggi-saken til å presse Saudi-Arabia til mer økonomisk samarbeid og USA til å droppe sanksjonene mot Tyrkia. Paradoksalt nok har den ellers så utskjelte Erdogan styrket sin stilling i Vesten de siste dagene – til tross for at han sjøl har sørget for at det sitter 177 journalister i tyrkiske fengsler.

President Donald Trump har heller ikke brukt storslegga mot sin saudiarabiske allierte. Riktignok sa han forleden at MBS nok har visst om det som skjedde i Istanbul, men dette utsagnet må sees i innenrikspolitisk sammenheng. Kongressen har vært kritisk til Trumps unnfallenhet, inkludert republikanske partifeller. Og tirsdag 6. november er det mellomvalg i USA. Svært mange amerikanere ser ikke med blide øyne på Saudi-Arabia, og dette faktum har nok Trumps rådgivere hamret inn i presidentens hode.

Krumtappen i hele dette spillet er Trumps svigersønn Jared Kushner. Han er Mohammed bin Salmans gode venn og mannen som sørget for at Israel og Saudi-Arabia er på samme lag i Midtøsten-konflikten. MBS skal ha ringt Kushner i den innledende fasen av Khashoggi-saken, og de to skal ha hatt tett dialog. Ifølge The New York Times var det Kushner som oppfordret MBS til å legge om taktikken når det gjaldt de etter hvert så parodiske saudiarabiske bortforklaringene: Drapet skulle framstilles som en feiltakelse – og kronprins Salman visste ingenting.

Tirsdag nådde denne farsen et foreløpig klimaks da Jamal Khashoggis sønn Salah ble mottatt av MBS under en offisiell seanse. Man ser det klart på bildene, en sorgtynget Salah og en hersker som vet hvilken makt han har. Salah, som har utreiseforbud fra Saudi-Arabia, skal ikke ha fått noen som helst unnskyldning fra MBS.

«Arroganse» og «ignoranse» er uttrykkene den britisk-kuwaitiske Midtøsten-eksperten Sultan Barakat bruker om saudiarabiske myndigheters oppførsel under og etter Khashoggi-drapet.

Med Saudi-Arabias viktige oljeøkonomi og geopolitiske betydning kan MBS trygt være arrogant. Så får vi se om hovmod kan stå for fall på lengre sikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!