Penge- og tåreflom

For fem år siden besøkte Thea (16) Nepal, og ble venninne med Sharda (17). I går møttes de igjen.

Sharda Parajuli har fått skolegang takket være innsamlingsaksjonen til Redd Barna i 1990. For fem år siden besøkte Redd Barna-fadder Thea Glenton Raknes Nepal, og hun ble straks venninne med Sharda. I går møttes de igjen i NRKs studio. Da vi treffer dem rett etter sending sitter de to jentene og klynger seg til hverandre mens tårene renner i strie strømmer.

- Det er helt fantastisk å se Sharda igjen. Hun har forandret seg, sist hadde hun musefletter med røde sløyfer, sier Thea.

- Jeg var så redd for at jeg ikke skulle få se igjen Thea mens jeg var her, så nå er jeg veldig glad, sier Sharda, som også gjorde en solid innsats som bøssebærer.

Kongelig bidrag

Et hundretall bøssebærere hadde samlet seg foran NRK i går formiddag, og særlig barna jublet da kronprinsessen kom ut etter å ha blitt intervjuet av NRK i forbindelse med aksjonen.

- Jeg kommer bort til dere etterpå, sa kronprinsessen til barna mens hun ble geleidet bort for å klippe den røde snora, som markerte starten på årets tv-aksjon. Mette-Marit er tv-aksjonens høye beskytter, og hun holdt det hun hadde lovet barna; etter den høytidelige snorklippingen snudde hun seg mot barna igjen, og en av bøssebærerne var den heldige som fikk et kongelig bidrag i bøssa si.

Helt strålende

Om lag 100000 bøssebærere var ute i går og ringte på dører landet over, og da Dagbladet gikk i trykken, var årets beløp oppe i over 150 millioner kroner. Tidenes rekord ble satt i 1997 med 177 millioner kroner, da gikk inntektene til Den Norske Kreftforening. Det endelige resultatet for årets aksjon er ikke klart på noen dager ennå, for det er fortsatt mulig å gi, både via Redd Barnas givertelefon og bank.

- Alt har gått helt strålende, vi hadde fullt opp med bøssebærere veldig tidlig, og det er en god indikasjon på at Redd Barna står sterkt blant folk. Tv-aksjonen er noe helt unikt vi har i Norge, det er den eneste innsamlingsaksjonen som har som mål å besøke alle landets husstander, forteller aksjonsleder Kristian Enger i Redd Barna.

Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken er også fornøyd, og samtidig veldig spent på det endelige resultatet.

- Jeg går rundt og har helt vondt i magen! Men det har vært helt utrolig å følge både forberedelsene og gjennomføringen av aksjonen, norske barn har vist at de slett ikke er bortskjemte og egoistiske, men at de reagerer på urettferdighet, sier Brækken.

TÅREVÅTT GJENSYN: Thea Glenton Raknes og Sharda Parajuli ble venner i Nepal for fem år siden. I går møttes de igjen.
POPULÆR: Kronprinsesse Mette-Marit var den store stjernen blant barna da hun åpnet årets tv-aksjon i går.