Pengebråk om «Budbringeren»

Mennene bak den norske filmsuksessen «Budbringeren», regissør Pål Sletaune og manusforfatter Jonny Hallberg, vurderer å gå til rettssak mot produsent Dag Nordahl fordi de ikke har fått en øre i royalties for filmen. - Vi føler oss lurt, sier opphavsmennene.

«Ingen kommentar»

Da Dagbladet i går ringte Dag Nordahl i MovieMakers A/S for å få hans kommentar til konflikten, svarte han først at han ikke hadde anelse om hva det var snakk om. Så la han til:

- Når det gjelder royaltiesoppgjøret, så er det gjort opp nå. Det blir sendt av gårde i dag. Det er i høyden snakk om en forsinkelse på to- tre uker, sa Dag Nordahl.

Han ønsker ikke å kommentere opplysningene om den såkalte remake-avtalen med den amerikanske presseagenten. Han har heller ingen kommentar til at Sletaune og Hallberg nå forbereder rettslige skritt for å oppheve den filmrettavtalen de opplever som urimelig.

Reagerer sterkt

Sletaune og Hallberg reagerer sterkt på at produsenten uten deres medvirkning har sikret seg alle rettigheter i fem år for å inngå avtaler om utenlandske versjoner av deres åndsverk.
- Da vi var i Cannes med filmen i fjor, snakket vi konkret med Nordahl om at vi ville vente med slike avtaler. På det tidspunkt var det flere henvendelser fra seriøse selskaper, blant dem Disney-selskapet Buena Vista.

De to har i lengre tid vært frustrert over at de ikke har fått kontakt med produsenten om inntektene som har løpt inn etter premieren.

- Vi har bare hørt rykter om at det har vært forhåndssalg på fem- seks millioner i utlandet. Det har aldri vært mulig å få disse opplysningene, og heller ikke vår rettmessige andel av pengene fra produsenten, sier de to.
Formannen i Norsk Filmforbund, Rolv Håan, bekrefter at forbundet støtter Sletaune og Hallberg for å få hevet kontrakten som ifølge Håan ikke holder mål.

- Det burde være såpass mye tillit mellom produsent og regissør at man kan dele kirsebærene på en all right måte, sier Rolv Håan.