Pengegaloppen

Kappløpskomedie med to millioner i potten og en politisk korrekt slutt.

At mange er villige til å gjøre hva som helst for penger, er ikke noe nytt tema. Men det kan fortsatt klemmes komiske situasjoner ut av det. Det fikser Jerry Zucker i komedien «Rat Race».

En eksentrisk millionær legger to millioner dollar i en oppbevaringsboks i Silver City, New Mexico, og et kobbel av mer eller mindre griske personer kappes om å komme først fram.

Det er «Rat Race» i et nøtteskall, en film som oppdaterer klassikeren «It\'s a Mad Mad Mad Mad World».

Latternivået stiger gradvis i «Rat Race». Til å begynne med er det bare banale gags som skal bygge opp forutsetningene for handlingen. Men etter et kvarters tid begynner det å løsne, og alt går sin skjeve gang til den uhyre politisk korrekte avslutningen.

Situasjonskomikken er alfa og omega i «Rat Race», og siden regissøren heter Jerry Zucker («Hjelp vi flyr», «Mannen med den nakne pistol») kan vi være trygge på at alle situasjoner som kan ha noe komisk over seg blir utnyttet.

Ensemblet to menn, ei ku og en varmluftsballong har du for eksempel neppe sett før.

John Cleese spiller millionæren som setter i gang showet, Rowan Atkinson en av deltakerne. Som navn er de gode trekkplastre, men Cleese overspiller katastrofalt, og Atkinson gjør de grimasene han alltid gjør. Heller ikke Whoopi Goldberg er helt komfortabel i rollen som Vera, kvinnen som endelig treffer datteren hun adopterte bort.

Derimot er komikeren Jon Lovitz herlig som en grådig familiefar som gjør absolutt alt for å komme først, og Cuba Gooding Jr. passer perfekt som mislykket fotballdommer.