Pengene eller livet

Fanatikere i alle leirer får et solid spark bak i denne filmen om abort-krigen i USA.

Laura Dern (Ramblin Rose, Wild at Heart) spiller det gravide sniffervraket Ruth som meget mot sin vilje havner i ideologisk krig, og et mediekjør som hun ikke har bedt om. Mens alle parter krangler finner hun sin vei ut av en trengt situasjon.

Spillefilmdebutanten Alexander Payne har både skrevet og regissert og hans forehavende er å vise hvordan begge parter i abortkampen i USA setter sakene sine foran det enkelte, ulykkelige individ, og hvordan penger har en tendens til å overskygge «saken».

Hykleri

Likevel er det ikke til å legge skjul på at det er de kristne fundamentalistene som mest får gjennomgå for sitt hykleri og sin vilje til å bruke stakkars Ruth for alt hun er verdt. Motparten framtrer atskillig mer sympatisk. Men også de glemmer Ruth i kampens hete.

Veteranen Burt Reynolds dukker opp som en framifrå ekling av en sektleder i en effektiv liten vignett av en rolle, mens Tippi Hedren, hun fra Hitchcocks «Fuglene»(og Melanie Griffiths mor, for den som er opphengt i personalia), leverer en litt mer avdempet klisje av den tilsvarende sektleder på den andre siden av fanatisme-skalaen.

Sniffervrak

Laura Dern gjør som vanlig en solid og troverdig jobb som det enfoldige sniffervraket, i en film som imponerer med sin usminkethet og realisme.

Likevel gjør filmen den samme feilen som den anklager alle andre for. Ruth forblir en katalysator som man kan spinne en historie rundt. Ruth selv blir vi ikke stort klokere på.