KOMMENTARER

Pengene renner inn i protest mot Donald Trumps politikk

Han har til og med fått amerikanerne til å lese aviser igjen.

BLEKKET SPRUTER: Donald Trump viser stolt frem enda en presidentordre han har signert. Men han møter sterk motstand, både fra domstolene og fra engasjerte borgere.  (AP Photo/Susan Walsh)
BLEKKET SPRUTER: Donald Trump viser stolt frem enda en presidentordre han har signert. Men han møter sterk motstand, både fra domstolene og fra engasjerte borgere.  (AP Photo/Susan Walsh) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Aldri så galt, så er det godt for noe, må kritikerne tenke. Amerikanere sitter ikke rolig og ser på at Trump angriper likestilling, pressefrihet og andre rettigheter. Millioner har demonstrert i gatene de siste par ukene, men de protesterer også gjennom å gi penger til institusjoner som sikrer demokratiske rettigheter.

Fenomenet har til og med fått et navn. Det kalles «rage donation». Folk er så sinte på Trumps politikk at de ikke nøyer seg med å twitre; de gir penger til dem som kan stoppe ham, med journalistikk, med juss, med alle former for motstand.

Trump har fått amerikanere til bokstavelig talt å sette pris på mange ting de har tatt for gitt, og som de kanskje til og med selv har vært med på å svekke. Mr Fake News har ironisk nok viste seg å være den beste medisinen mot avisdød og dalende tillit til redaktørstyrte medier.

I løpet av den siste helgen i januar mottok American Civil Liberties Union (ACLU) over 24 millioner dollar i pengegaver, mer enn borgerrettighetsforsvarerne hadde mottatt i hele 2015. Det var den helgen Donald Trump innførte innreiseforbud for syv muslimske land og et par hundre passasjerer ble anholdt på flyplasser rundt om i USA. Jurister fra ACLU opprettet provisoriske kontorer i ankomsthaller og hindret at folk med gyldig visa og oppholdstillatelse ble deportert. Dramaet var omkranset av masseprotester og direktesendt i alle kanaler; ACLUs frivillige ble hyllet som helter. I løpet av kort tid var sosiale medier fulle av oppfordringer om å donere penger til den 100 år gamle organisasjonen som ikke har vært så i vinden på flere tiår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer