Pengene snakker

«QUART SKAL IGJEN bli Norges beste rockefestival. Jeg hadde ikke tatt denne jobben hvis ikke jeg var overbevist om at sommeren 2008 vil ende med et fantastisk comeback for Quart-festivalen», uttalte festivalens nye sjef Daniel Nordgård i forrige uke.

NORDGÅRD FÅR IKKE BARE ansvaret for å snu ei synkende festivalskute. Han skal helst sende vraket til opphogging og trylle fram ei splitter ny praktskute i god tid før neste sommer. Han må ta stilling til akutte og eksistensielle Quart-problemstillinger som profil, festivaltidspunkt og eventuell annen lokalisering. Alt dette bør på plass straks, siden grovarbeidet i bookingen – selv om Quart kanskje ikke helt fikk det med seg i fjor – bør gjøres på denne tida av året.

Det lykksalige for Quart-festivalen er at Nordgård allerede er svært godt bevandret i denne typen problemstillinger. Som prosjektleder i Sørlandets Kunnskapspark har han laget en ny forretnings- og organisasjonsmodell for Quart-festivalen, en rapport som skal legitimere Quarts eksistens og framtidsutsikter overfor kreditorene. Som det heter i NRK-programmet «Hallo i uken»: Tilfeldig? Neppe!

LOKALAVISA FÆDRELANDSVENNEN i Kristiansand lot det ligge opptil flere innlysende svar mellom linjene da de allerede 10. september på nyhetsplass lanserte Nordgård som brennhet kandidat til jobben som Quart-sjef. SV-politikeren Nordgård var da på vei ut av både bystyret og kulturstyret i Kristiansand, og derfor også på vei ut av det dertilhørende styrevervet i Cultiva-stiftelsen. Cultiva er på sin side kraftpengebingen som reddet Quart-økonomien tidligere i sommer med ekstraordinære milliontilskudd, og er sammen med Kristiansand kommune hovedkreditor for Quart-gjelda på 3,5 millioner kroner.

MAN SKAL ALTSÅ ikke være spesielt konspiratorisk anlagt for at det ser ut som om Cultiva rett og slett har fått innsatt «sin mann» som Quart-sjef. At Quarts styre med veteranen Magne Aasheim Knudsen i spissen ansatte Nordgård, snakket fint om ham i et kvarters tid for så å trekke seg umiddelbart fra sine verv, er vel ganske uomtvistelig næringslivsspråk for at styret har opplevd et press de ikke kan leve med.

DET ER IKKE så rart at Cultiva strammer grepet om Quart-festivalen og sender ut en klar beskjed om at «money talks». For stiftelsen, med administrerende direktør og tidligere Kristiansand-rådmann Erling Valvik i spissen, er Quart blitt et prestisjeprosjekt – ingen ønsker å hefte for å ha hivd 8,5 millioner kroner i et dødsdømt tapssluk. Det er derfor Cultiva, for eget og Kristiansands rykte, trenger å få Quart på beina igjen, skape en ny entusiasme, temperatur og nasjonal status rundt festivalen som tilsvarer den de hadde før Toffen Gunnufsen, lei av å bli motarbeidet og snyltet på av næringslivet, dro til Arendal og startet Hove-festivalen. Nå vil det være sensasjonelt, for ikke å si skandaløst, om Quart skulle få knutepunktstatus av kulturminister Trond Giske etter skandaleåret 2007, selv om Giske aldri har gitt noe signal om at Quart er ute av dansen. Gjenreisningen av Quart må altså skje for egen, lokal pengemaskin.

NÅR ET NYTT QUART-STYRE etter hvert stables på beina – sikkert godt cultivert det også – vil Quart-organisasjonen være bortimot endevendt, og med så mye nytt blod at det er den utskjelte bookingsjefen Jørgen Skauge som trer fram som den store kontinuitetsbæreren. Hvorvidt hans etter eget utsagn «bratte læringskurve» fra i år vil hjelpe fram en ny og krystallklar 2008-profil, er noe vi – og et utålmodig Cultiva – venter i spenning på å få se.