DEBATT

Debatt: Private barnehager

Pengene til barna, ikke i lomma

Barnehager skal ikke være investeringsobjekter.

TIL BARNA: Valget burde være enkelt. Pengene skal gå til barna, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TIL BARNA: Valget burde være enkelt. Pengene skal gå til barna, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tankesmien Civita, som har nære bånd til regjeringen, gjentar i sitt innlegg 3. juli at «Private barnehager ikke er sløsing». Dessverre finnes det nok av bevis på det motsatte. De siste ti årene er det blitt tre ganger så lønnsomt å investere i barnehager som på børsen. I 2017 gikk private barnehager 1,2 milliarder kroner i overskudd.

Vi i byrådet i Oslo mener at pengene som gis til barnehagene skal gå til økt bemanning, økt kvalitet, skikkelige lønns- og pensjonsforhold, og alt det som sikrer at barna våre får det beste barnehagetilbudet. Barnehager skal ikke være investeringsobjekter.

I sitt innlegg er Civita opptatt av å fremheve at foreldre er mer fornøyde med private enn kommunale barnehager. Da glemmer de kanskje undersøkelsen Ipsos har gjort på oppdrag fra Private Barnehagers Landsforbund og som ble offentlig nå i juni. Der svarer nemlig foreldrene at så lenge barna får et godt tilbud og de ansatte har gode lønns- og arbeidsvilkår, betyr det ikke noe om barnehagen er privat eller kommunal.

Problemet vi i byrådet i Oslo har med en del kommersielle barnehager er nettopp at lønns- og pensjonsvilkår ofte ikke er bra nok, noe en rapport fra Telemarksforskning fra i år underbygger. Videre svarte foreldrene i undersøkelsen at viktige kriterier for sitt valg av barnehage sist de søkte om plass, var barnehagens beliggenhet etterfulgt av kompetansen og kunnskapen hos de ansatte og antall barn per ansatt. Derfor bygger vi nye barnehager i Oslo, og derfor øker vi andelen ansatte med fagkompetanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer