Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Pengene tilbake

- Jeg tror oppriktig at denne filmen er vel verdt pengene. De som ikke liker'n, kan få dem igjen av meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmregissør Hans Petter Moland er fornøyd. Etter tre lange år har han endelig født filmbabyen «Aberdeen». Det har vært et tøft svangerskap, ikke minst fordi babyen er halvt engelsk, unnfanget og båret fram blant blodtørstige ulver i internasjonal filmbransje.

Pengejag

For å få laget «Aberdeen» måtte hovedprodusent Norsk Film AS få om lag 15 millioner kroner fra utlandet.

- Det er tøft hvis du har ambisjoner om å gjøre noe mer enn å underholde. Et godt manus og gode skuespillere gir deg ikke nødvendigvis penger til å lage film, sier Moland.

- Hva må til, da?

- Jeg møtte flere som var begeistret både for manus og Stellan Skarsgård i hovedrollen. De sa de gledet seg til å se filmen, bare de slapp å betale noe for den. Hadde jeg hatt en stor amerikansk tenåringsstjerne med, hadde pengene kommet.

- Aldri mer utlandet?

- Det er fjernt for meg å lage film uten at det er konflikter underveis. Og de konfliktene vi har i norsk filmbransje, er små og hyggelige i forhold til hva du opplever ute i verden.

Men det ble som Moland ville, selv om innspillingsstart måtte utsettes nesten et år, da Skarsgård sto klar til opptak våren 1998. Det var ikke det eneste problemet med å få født «Aberdeen»:

Først måtte Moland parere angrep fra Kristin Amundsen, som mente hun ikke fikk nok kreditt for å ha skrevet manuset sammen med regissøren.

- Det er nå ordnet i minnelighet, sier han.

Tok ansvar

Så, da Norsk Film AS endelig hadde funnet en internasjonal partner i det amerikanske selskapet Cinequanon, trakk dette selskapet seg fra produksjonen.

- Vi måtte gå noen runder med advokater og slikt, men Norsk Film var tøffe, modige og tok et større ansvar for filmen enn de opprinnelig hadde planlagt.

Og da filmen var ferdig ved påsketider, tapte den på målstreken i konkurransen om deltakelse på Cannes-festivalen.

«Aberdeen» handler om en ung kvinne (Lena Headey), som reiser til Norge for å hente sin alkoholiserte far (Stellan Skarsgård), til Aberdeen, der hennes mor (Charlotte Rampling), ligger for døden.

NY FILM: Hans Petter Molands nye film «Aberdeen» har fått god kritikk i bransjebladet Variety.