Pengenes herre

«Ringenes Herre» koster milliarder. Det passer New Zealand godt.

New Line Cinema har brukt nesten fire milliarder kroner på de tre J.R.R Tolkien filmene «The Fellowship of the Ring», «The Two Towers» og «The Return of the King».

Det har ført til en økonomisk boom for de litt over 150 000 innbyggerne i Wellington, New Zealand.

Mens eiendomsprisene på New Zealand har gått ned med 12%, har de i Wellington gått opp tilsvarende.

Arbeidsplasser

I tillegg til et filmmannskap på over 300, og 15 000 statister som opptrer ved siden av Elijah Wood (Frodo), Ian McKellen (Gandalf), Ian Holm (Bilbo Baggins) og Liv Tyler (Arwen), har filmen skapt over 7 000 nye jobber.

New Zealand ble valgt på grunn landets varierte og vakre landskap, og fordi det er hjemlandet til regissøren Peter Jackson, kjent fra så forskjellige filmer som «Heavenly Creatures» og «Brain Dead».

- Det har tatt 45 år før filmteknikken har blitt avansert nok til å gjenskapet Tolkiens verden med respekt. Vi er heldig som både har datateknologi og et unik landskap som kan bringe Middle Earth til live, sier Peter Jackson

Peter Jackson har bygd spesialstudioet WETA, som skal lage 1200 data-genererte modeller til filmen - til halvparten av Hollywood-prisen.

Der hvor Lucas Light & Magic bruker opptil 67 000 pund for effektene, kan Jacksons studio produsere dem for ned til 5 500 pund, skriver FilmUnlimited. Det kan New Zealand som filmnasjon nyte godt av i fremtiden.

Nettsuksess

Selv om innbyggerne i Wellington er fornøyd med filmen, må resten av verden tålmodig vente på resultatet. Forrige fredag ble traileren lagt ut på den offisielle hjemmesiden og man kan trygt kalle det en gedigen nettsuksess.

Hele 41 millioner hadde lastet ned traileren for å få se de første etterlengtede klippene fra «Ringenes Herre».