KOMMENTARER

Penger å hente i barnehagen

Alle går i barnehagen. Hvem skal tjene på det?

BOTTOM LINE: Debatten om profitt i velferden er i endring når det gjelder barnehager. Flere er skeptisk til at kommersielle aktører tjener på et så viktig fellesgode. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock
BOTTOM LINE: Debatten om profitt i velferden er i endring når det gjelder barnehager. Flere er skeptisk til at kommersielle aktører tjener på et så viktig fellesgode. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Behold fondet, dropp retorikken, skrev Dagens Næringsliv på lederplass denne uka om Støre-røret, NRKs «avsløring» av at Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde plassert penger i et fond som hadde en mindre investering i et kommersielt velferdsselskap. DN har et poeng. Hadde det ikke vært for Støres krigsretorikk mot slike kommersielle aktører, ville det knapt vært en fillesak.

Støre skal visstnok ha tjent 84 kroner på plasseringen, har noen hatt det moro med å regne ut. Andre mener til og med at han har tapt noen kroner. Med på kjøpet har han uansett fått oppmerksomhet om Arbeiderpartiets politikk på området. Det er ikke helt tydelig hva den er, tross den harde språkbruken.

Den politiske striden om såkalte velferdsprofitører og kommersiell drift av barnehager er velkommen for både høyre- og venstresiden. Det er et område hvor skillet synes tydelig blått-rødt, og hvor det er tilsynelatende enkelt å være for eller imot. SV og Rødt vil ha forbud mot å ta ut profitt, i praksis et forbud mot kommersielle aktører. Høyre og regjeringen liker heller ikke at store utenlandske investeringsfond skal melke norske fellesgoder, men vil heller regulere enn forby. Det er også strid om hva loven mener med «rimelig utbytte».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.