GA TIL DE RIKESTE: - Regjeringen kunne brukt milliarder på å hjelpe folk inn i arbeidslivet, eller å øke barnetrygden. I stedet ga de pengene til de rikeste, skriver 1. nestleder i Rødt, Marie Sneve, her sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
GA TIL DE RIKESTE: - Regjeringen kunne brukt milliarder på å hjelpe folk inn i arbeidslivet, eller å øke barnetrygden. I stedet ga de pengene til de rikeste, skriver 1. nestleder i Rødt, Marie Sneve, her sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes.Vis mer

Fattigdom:

Penger er veien ut av fattigdom

Arbeid er veien ut av fattigdom, skriver Erlend Wiborg (Frp) i Dagbladet 4. september. Det er feil. Penger er veien ut av fattigdom.

Meninger

Arbeid er ingen garanti mot fattigdom i dagens Norge. Over 6000 mennesker mottok i fjor sosialhjelp selv om de var i full jobb. Mangel på arbeid er heller ikke ensbetydende med fattigdom. 77 av de 100 rikeste i Norge er arvinger. I disse familiene er det flust av mennesker som ikke trenger å jobbe, men som aldri går på Nav. De går på arv.

Arbeid er ikke eneste veien ut av fattigdom. Og sånn kan det heller aldri bli. Det finnes mange som ikke kan jobbe, for eksempel folk rammet av sykdom og ulykker. Jeg håper Frp er enig i at ingen barn fortjener å vokse opp i fattigdom, bare fordi foreldrene har vært uheldige med helsa.

Selvfølgelig skal vi jobbe for at flest mulig er i arbeid. Men skal vi få ned antallet barn som vokser opp i fattigdom, må vi ha to tanker i hodet på en gang. For det første må det være nok jobber til de 108 000 arbeidsføre som ikke er i arbeid, og de må få hjelp til å kvalifisere seg til arbeidslivet. For det andre må de som faktisk ikke kan jobbe, får støtte så de slipper å oppdra barn i fattigdom.

Regjeringen har ikke fått til noen av delene. Folk uten arbeid får ikke nok hjelp, og det skapes for få nye jobber. De uføre har mistet barnetillegget. De har tatt feriepengene fra de arbeidsledige. Barnetrygden blir stadig mindre verdt.

Så har Wiborg rett i at flere barnefamilier ikke automatisk blir fattige når man gir mer til dem på toppen. Men det sier mye om hva regjeringen syns er viktigst. De kunne brukt milliarder på å hjelpe folk inn i arbeidslivet, eller å øke barnetrygden. I stedet ga de pengene til de rikeste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.