Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Penger får en til å sprelle som en fisk

Lars von Trier brøt sperrefristen.

|||(Dagbladet.no): I dag deles Nordisk råds filmpris ut, og vinnerfilmen skal annonseres klokka 13. Allerede nå er det imidlertid klart hvem vinneren er.

I går brøt nemlig regissør Lars von Trier selv sperrefristen, og fortalte at hans «Antichrist» skulle få prisen.

Produksjonsselskapet hans, Zentropa, har innkalt til pressekonferanse i formiddag.

- Noe piss
Den danske regissøren kunngjorde seieren på luften i Danmarks Radio. Intervjuet var fjernet fra radioens nettsider i går kveld, men avisen Politiken gjengir deler av det:

— De andre filmene må virkelig ha vært dårlige, hvis min film er den beste i Norden i år, sier den danske filmregissøren og ler.

— Faktisk er jeg meget glad for at det er en nordisk pris. Jeg føler meg meget tett knyttet til spesielt Norge og Sverige. Jeg har hentet mye inspirasjon hos Henrik Ibsen, Edvard Munch, August Strindberg, Ingmar Bergman og Bo Widerberg, sier Trier

Samtidig er han generelt kritisk til regionale priser.

—Det er noe piss med sånne små foreninger. Nasjonaliteter er da virkelig den onde selv. Det viser alle verdens konflikter jo også. Det er selvfølgelig bra at fem land slår seg sammen, men hvis alle var svensker og nordmenn ville det ikke vært noe gøy. Det er først virkelig gøy når vi blander hele verden sammen, sier von Trier.

Økonomisk bonus
Med prisen følger 350 000 kroner som deles mellom filmens regissør, manusforfatter og produsent.

—Jeg ble engang spurt om hva jeg synes om filmpriser. Jeg svarte at filmpriser er skjønne, hvis det fulgte kontanter med og det gjør der jo her. Og penger er jo en god ting. De kan få enhver rebell til å kaste seg ned på gulvet, falle om på ryggen og sprelle som en fisk, sier Trier.

Hanne Liseth i Nordisk Film og TV-fond ville i går ikke bekrefte om «Antichrist» vinner prisen.

«Antichrist» har vakt sterke reaksjoner og har fått svært blandede kritikker. Da filmen ble lansert i Norge fikk den en femmer i Dagbladet, mens VG og Aftenposten ga den henholdsvis en og to i terningkast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media