«Penger fra staten er som heroin»

Møt Jon Hustad og Ole-Martin Ihle - som skal servere høyreorientert debattunderholdning på TV2 i høst. De er klare for bråk.

VIL HATE TRYNET MITT: —Jeg har skrevet så masse stygt om så mange mennesker. Jeg er fullstendig klar over at noen folk kanskje vil hate trynet mitt, sier Jon Hustad (t.h). Han og Ole-Martin Ihle er klare for bråk. Foto: Steinar Buholm
VIL HATE TRYNET MITT: —Jeg har skrevet så masse stygt om så mange mennesker. Jeg er fullstendig klar over at noen folk kanskje vil hate trynet mitt, sier Jon Hustad (t.h). Han og Ole-Martin Ihle er klare for bråk. Foto: Steinar BuholmVis mer

- Hvis jeg kan stå på skjermen og få bygd ned velferdsstaten - og noen takker meg for det om fem år. Da blir jeg imponert over meg selv, sier Jon Hustad.

Til høsten skal han være programleder på TV2 for det som er blitt kalt «Facebook-Høyres tv-program». Facebook-Høyre er økenavnet på kretsen til Jon Hustad, Ole-Martin Ihle og researcherne i programmet Halvor Fosli og Christopher Rødsted, som har markert seg på Facebook med hva man kan kalle høyreorientert tilnærming til samfunnsdebatten. I produksjonsselskapet til Harald Eia og Bård Tufte Johansen, Funkenhauser, jobber de nå med å gjøre ferdig det som kan bli høstens store snakkis. Hvert program skal ta opp ett tema, med en reportasje - og grilling i studio av en politiker som skal stå til ansvar. Temaene er ikke helt utkrystallisert, men Jon Hustads utganspunkt er dette:

- Penger fra staten er som heroin.

For mange tar utdanning
- Vi er litt som finansdepartementet, sier Hustad og fortsetter:

- Jeg snakket med en som hadde jobbet lenge der. Han fleipet og sa at dersom finansdepartementet fikk bestemme, er det ikke sikkert de hadde gått inn for sju års grunnskole i sin tid. Da tenker jeg: er nå det så sikkert - at det lønte seg?

- Sju års grunnskole?

- Ja. I Tyskland og Sveits er det bare halvparten så mange som tar høyere utdanning. Og det går jo ganske bra der.

Fakta, penger og verdier
I «Fakta på torsdag» skal fokuset skal være pengene mer enn verdiene, mener Ihle. Det er to sider av samme sak, vil kanskje andre si.

- Det er en vanlig påstand at velferdsstaten gjør oss så rike. Men når 70 prosent av trygdeutgiftene blant unge går til uspesifiserte psykiske lidelser - ville vi ikke blitt rikere hvis disse hadde jobbet og betalt skatt?, sier Hustad.

- Finnes det noe bra med det norske samfunnet?

- Vi er et egalitært samfunn. Det er bra, svarer Hustad.

- Henger ikke det sammen med blant annet gode trygdeordninger?

- Det er mye som henger sammen med mye rart. Sveits bruker halvparten så mye som oss på overføringer, og er et egalitært samfunn. De har også flere kvinner i arbeid.

Kaste penger etter folk
Jon Hustad nøler litt, før han trekker inn et personlig eksempel. Han har en fire år gammel sønn som har problemer med å snakke, og som derfor får spesiell oppfølging i barnehagen.

- Det koster ekstra for samfunnet, men samtidig får vi billigere barnehageplass. Er det fornuftig at det er slik?

«RESSURSPERSON»: Harald Eia er ikke i redaksjonen, men bidrar med ideer og innspill til programmet. Foto: Nina Hansen
«RESSURSPERSON»: Harald Eia er ikke i redaksjonen, men bidrar med ideer og innspill til programmet. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Tanken er vel å gi bistand til foreldre som har en ekstra vanskelig omsorgssituasjon?

- Ja, men skal den bistanden gis til foreldre som tjener godt og bor i et stort hus i Asker, slik som vi? Staten ser alltid etter muligheter til å kaste penger etter folk, sier Hustad.

Tomrom
Det blåser en høyrevind over landet som skulle tyde på at synspunktene til Ihle og Hustad har sterk klangbunn. Likevel føler de at de fyller et tomrom.

- Media er nokså politisk korrekt. Forbildet vårt er programmet Newsnight på BBC, som har tre retningsgivende stikkord for programmet sitt: «confidence», altså selvtillit, «mischief» - ugagn, og «humor». Det skal være litt glimt i øyet, også. Ikke bare sånn hardt, høyreorientert angreps-tv, forklarer Ihle.

Vil programmet være en slags motsats til «Trygdekontoret» med Thomas Seltzer, som har en mer humanistisk tilnærming? Hustad og Seltzer hadde i fjor høst en svært hissig debatt på Facebook.

- Hvis vi skal være motsats til noe, så er det P2. De hadde nylig en sak om at få av de uteksaminerte på Filmskolen på Lillehammer har laget film etterpå. Deres svar var selvsagt at utdanningen ikke var lang nok - de ville ha femårig master. Mitt svar er heller å legge ned Filmskolen, sier Hustad.

- En krisesak på P2 er alltid at noen har mistet offentlig støtte. Det er jo noe som bør feires! Da har vi penger som kan brukes til noe annet, sier Ihle

Gjerrigknark-tv
Konseptet høres litt ut som gjerrigknark-tv. Programleder Hustad er sunnmøring. Om han er født sånn eller blitt sånn er uvisst, men han er sterkt sosialisert inn i en gjerrigknark-kultur. Og stolt av det.

- Vi fikk ikke bad, kjøleskap, bil eller tv hjemme før i 1977-78. Jeg husker faktisk at jeg måtte hakke hull i isen på vaskevannsfatet om morgenen, sier Hustad.

- Far hadde bygget det mest moderne fjøset i bygda i 1972, og nektet å bruke penger før han hadde nedbetalt lånet.

- En modell for ditt idealsamfunn?

- Ja, bønder som bygger moderne fjøs, og nedbetaler dem raskt er bra.

Bråk?
Det ligger an til at programmet kan skape debatt. Og bråk.

- Vi er ikke ute etter bråk, men vi er klare for bråk. Vi vil jo at folk skal snakke om det, sier Ihle.

- Jeg har skrevet så masse stygt om så mange mennesker. Jeg er fullstendig klar over at noen folk kanskje vil hate trynet mitt. Moren min spør: hvorfor må du være så streng, Jon. Hvorfor må du alltid være så kritisk? Vel... Jeg lager dette programmet for far min.

I KRANGEL: Jon Hustad var i en svært heftig krangel med Thomas Seltzer i vinter. Men det er ikke «Trygdekontoret» som skal være motsatsen til «Fakta på tordag» - det er P2. — En krisesak der består alltid i at noen har mistet offentlig støtte, sier Ihle. Foto: Sigurd Fandango
I KRANGEL: Jon Hustad var i en svært heftig krangel med Thomas Seltzer i vinter. Men det er ikke «Trygdekontoret» som skal være motsatsen til «Fakta på tordag» - det er P2. — En krisesak der består alltid i at noen har mistet offentlig støtte, sier Ihle. Foto: Sigurd Fandango Vis mer