Penger ikke alt...

- Sugerør i statskassa, mente kritikerne da daværende kulturminister Turid Birkeland lanserte eksportstøtteprosjektet Kultex i fjor. Siden den gang har det omstridte fondet delt ut 4,5 millioner. Nå foreligger de første resultatene.

Fredag foreligger første rapport fra Kultex. Fondet er fornøyd med sin satsing på artister som Secret Garden og Espen Lind, som stakk av med de største summene i potten.

Men de musikk-lærde strides fortsatt om hvordan norsk pop skal eksporteres.

Kontakter viktigere

- Mange vil sikkert være uenige med meg, men jeg hevder at det ikke spiller noen som helst rolle internasjonalt at artisten har 500000 fra staten i baklomma, sier Ole Evenrud i PolyGram.

Han står blant annet bak lanseringen av The Tuesdays i USA. En lansering som har foregått helt uten Kultex-penger på representasjonskontoen.

Secret Garden har solgt 1,3 millioner album, og støtten fra Kultex på 500000 har vært avgjørende for den internasjonale lanseringen, skal vi tro gruppas manager.

- Støtten fra Kultex betinger at selskapet selv bidrar med tilsvarende sum. Derfor har PolyGram vært nødt til å legge minst en million kroner på bordet, og det har hatt stor betydning for Secret Garden, sier Barry Matheson, som også er formann i fagrådet som bestemmer hvem som skal få Kultex-midlene. Denne dobbelt- rollen har han tidligere blitt kraftig kritisert for.

Espen Askeladd

Espen Lind har vært inne på topp ti i store deler av Europa, og er nå plateselskapet Universal Musics internasjonale hovedsatsing ved siden av Aqua.

- I startfasen var det viktig for oss at Kultex var der, sier Petter Singsaas, ansvarlig for Universal Norges lansering av Espen Lind. Men han medgir at det er vanskelig å påstå at støtten fra Kultex har vært avgjørende.
- Det er et hypotetisk spørsmål, men det koster penger å bli en internasjonal hovedprioritet. Det er dessverre slutt på den tida da det holdt at artistene var bra, sier han.

Kritikerne hevder at de internasjonale plateselskapene satser på de artistene de har tro på, uavhengig av hvorvidt artistene har penger i ryggen.

Kultex er viktig

- Tror du Kultex-pengene spiller noen rolle fra eller til når artister skal lanseres i utlandet?

- Ja, absolutt. Det er typisk norsk å kritisere når vi gir penger til aktører som har midler fra før. Våre bidrag er relativt små, men likevel viktige når man vet hva det koster å lansere artister ute, sier daglig leder Grete Kobro.

- Tror du Espen Lind ville vært ukjent dersom det ikke hadde vært for de 500 000 kronene Universal Music fikk fra dere?

- Det tror jeg er å overdrive. Men det var ikke mange som kjente til Espen da vi ga vår støtte til lanseringen. Etter det ga også plateselskapet full guffe.