Penger, kjønn og femti hvite bruder

Enkelte ideer er så usannsynlige, smakløse og ellers vanvittige at det ikke er mulig å dikte dem opp. Som for eksempel amerikanske Fox Televisions siste fjernsynskonsept: «Who Wants To Marry A Multi-Millionaire?». Femti kvinner stilte opp på tv for å få sjansen til å gifte seg med en mann de aldri hadde møtt eller sett. Alt de visste var at han var en ekte, om ikke akkurat old-fashioned, mangemillionær.

Showet var et svar på ABCs store suksess: «Who Wants To Be A Millionaire?», i Norge kjent som «Vil du bli millionær?» med Arve Juritzen. Programmets idé var som følger: En anonym, men giftesyk mangemillionær vil gifte seg med en ukjent kvinne live på fjernsyn. For de kvinnene som måtte ønske det, var det bare å melde seg på til konkurransen.

RESPONSEN FORUNDRET selv de kyniske programskaperne hos Fox Television. Mer enn ett tusen kvinner meldte seg. Etter nøye vurdering av bilder og annet, ble femti heldige plukket ut til å få være med i selve showet. Kvinnene kom fra hele verden. Eller litt mer presist: Det ble fløyet over en delegasjon fattige østeuropeiske kvinner med en drøm om ekteskap med en ekte amerikansk mangemillionær. Fox Television forsikret smakfullt at alle deltakere var medisinsk testet og trygge.

Programmet liknet en Miss World-kåring - der Miss World til slutt ikke fikk prisen, men var prisen. Brudene ble presentert i aftenkjole. De fikk smile til kamera, si hva de het og hvor de kom fra. De viste seg fram i badedrakter. Den mystiske mangemillionæren fikk ingen se. Han satt badet i lilla motlys. Der satt han sammen med sin mor og sine venner. De skulle gi ham råd i hans viktige og vanskelige beslutning.

De femti ble tynnet ut til ti, så fem - alt mens stadig flere amerikanere flokket seg om fjernsynet. Da tida var kommet til frieriet (deltakerne hadde kontraktsfestet rett til å si nei etter å ha sett brudgommen - litt rettferdighet må det være), fulgte mer enn 23 millioner amerikanere showet.

Jentene svarte som best de kunne på mangemillionærens mange spørsmål. Østeuropeiske outsidere falt raskt fra. «Vinneren», hvis det er ordet her, ble Darva Conger, 34 år og blond. Den amerikanske sykepleieren så riktignok blek og knapt fattet ut da den mystiske mangemillionæren kom fram fra skyggene, falt på kne foran henne og fridde. Men hun ga sitt ja. Og ble belønnet med et riktig langt og riktig klissent kyss fra sin Rick Rockwell. Las Vegas-dommeren erklærte dem så for rette ektefolk å være. Så skulle de leve lykkelig sammen resten av livet.

HVORDAN REAGERTE VANLIGE kvinner på showet? Si det. Langt flere kvinner enn menn så showet. Unge kvinner var mest interessert. Hver tredje kvinne i Amerika mellom 18 og 34 år så frieriet på skjermen. Dagen etter brøt Fox' internettsted sammen - overbelastet av alle kvinnene som ville melde seg som frivillige til neste program. Kvinnebevegelser raste mot programmet, som de mente forsterket fordommen om at kvinner var sexobjekter ute etter penger. Dette var ikke et sjekkeprogram, det var en haremsauksjon anno år 2000.

Brudgommen var nesten enig, han.

- Dette er jo ikke rettferdig, sa en ydmyk Rockwell - at du ikke fikk lov til å stille meg alle de spørsmålene, at det aldri var meg som måtte svare for meg.

Der hadde han et godt poeng.

For ekteskapet holdt i 36 timer. Da rømte bruden fra bryllupsreisen og ga et tårevått intervju til en konkurrerende fjernsynskanal. Rick Rockwell var ikke den typen person hun «normalt ville ha noe med å gjøre», sa hun. Når sant skal sies hadde hun nesten vemmet seg da han kysset henne. Og verre skulle det bli.

For hvem var denne Rick Rockwell? Han kalte seg eiendomsutvikler og konferansier. Sannheten var at mannen var standup-komiker. Med verdensrekord i Guinness' rekordbok. For dem som aldri har vært på et standup-show, må vi opplyse om at det er grunn til å fatte mistanke ved en standup-komiker som holder verdensrekorden i «verdens lengste standup-show». I 1982 skal Rick Rockwell ha fortalt vitser non stop i 32 timer. Man kan forstå at en slik mann har problemer med å finne seg en dame.

OG BUNNEN var fremdeles ikke nådd. Et undersøkende Internett-magasin kunne avsløre at Rick Rockwell tidligere var anklaget for konemishandling, og at en dommer hadde forbudt ham å oppsøke eller plage sin tidligere flamme.

- Spør du meg, gikk ikke heisen hans helt opp i toppetasjen, sa en ekskjæreste. Verst av alt: Rockwell var kanskje ikke så mangemillionær likevel. Sannsynligvis var han god for bare to millioner dollar, ikke åtte, slik det først ble sagt. Slikt teller.

De reporterne som dro hjem til Rockwell i San Diego, oppdaget at han bodde i et beskjedent hus i husbankstørrelse - med to knuste toaletter i bakgården.

Ettersom avsløringene rullet inn, trakk Fox Television alle planer om å sende suksess-showet i reprise eller gjenta det. De beklaget sin dårlige research i Rick Rockwells bakgrunn. Seinere erklærte de at de nå skulle slutte med alle spekulative show. En egen spesial om verdens mest mislykte plastisk-kirurgiske inngrep ble avlyst. Kanalen lovet simpelthen å bli tekkelig.

- Unnskyld at jeg spør, men dreide ikke dette seg om sex for penger? skrev en kommentator, og påpekte at prostitusjon var forbudt i Nevada. Men siden samtlige potensielle bruder forpliktet seg til å skrive under på særeie før bryllupsnatta, var de ikke engang sikret penger. Fox ga riktignok vinneren en sponset bil til odel og eie. Samt en tre karats forlovelsesring, selv om det teknisk sett vel aldri var snakk om noen forlovelse.

FOX TELEVISION eies av Rupert Murdoch, en av verdens mektigste mediemoguler og en dypt konservativ mann. I Murdochs konservative aviser argumenterer man gjerne for ekteskapets hellige ukrenkelighet. Men Murdoch vet at ingen noensinne er blitt fattig av å undervurdere noens smak. Han har heller ennå ikke kommentert skandalen.

For Rockwell og Conger går livet så absolutt videre. I framtida vil alle være beryktet i femten minutter. Rick Rockwell har dratt på turné med et nytt standup-show med nye dårlige vitser - alle på bekostning av sin fraskilte hurtigbrud.

- Hvordan kunne jeg gifte meg med en kvinne ved navn Darva Conger - det lyder som en munnsykdom, er blant høydepunktene. Publikum er i stor grad kvinner, og de jubler til Rockwell.

Conger selv hevder at hun må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Hun gir serieintervjuer på talkshow og forsikrer at bryllupet aldri ble fullbyrdet. Begge forhandler sannsynligvis med Hollywood om filmrettighetene til historien. Hvem vet - det kan jo til og med være materiale for en fjernsynsserie her.