KOMMENTARER

Penger, overgrep og maktspill

Til tross for presset fra Norge, Frankrike og Storbritannia er det et lokalt maktspill som blir avgjørende for Joshua French.

MAKTSPILL:  På veggen bak Joshua French henger et bilde av Kongos president Joseph Kabila. Han er nøkkelen i spillet om French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MAKTSPILL: På veggen bak Joshua French henger et bilde av Kongos president Joseph Kabila. Han er nøkkelen i spillet om French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA (Dagbladet): Sett fra Norge har rettergangene i den såkalte Kongo-saken vært enkle å forholde seg til. Uansett om Joshua French og Tjostolv Moland drepte sin sjåfør Abedi Kasongo eller ei, så ble de utsatt for en etterforsking og rettsprosess som ikke levde opp til norske eller internasjonale rettsstandarder. Liket ble aldri obdusert og det ble aldri dokumentert hva som var drapsvåpenet. Rettsprosessen ble delvis gjennomført uten tolking, slik at de to tiltalte ikke kunne følge med på sin egen rettergang. Det ble lagt vekt på en tilståelse fra en åpenbart mentalt syk mann. Rettssaken i andre instansen ble heller ikke stanset av Molands psykiske sykdom.

Selv uten å gå inn på at dødsdom i seg selv er et overgrep, kan vi slå fast at de to ble utsatt for et.

Men norske diplomater som har jobbet for å få de to hjem til Norge har likevel hele tiden måttet ta høyde for at de to kan ha drept sjåføren og at de hadde lysskye hensikter da de reiste til Kisangani i 2009. De kunne være skyldige drapsmenn. Diplomatene har måttet forholde seg til at de to er kjent skyldige i en lokal rettsprosess som i kongolesisk målestokk ikke var dårlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer