Penger på bok

Kan den siste uavhengige forleggeren i Norge vennligst huske å skru av lyset? Etter at outsideren Øyvind Hagen i forlaget Ex Libris onsdag solgte sitt forlag for et tosifret antall millioner til danske Egmont, tynnes det i rekkene. De fire største forlagene i Norge er nå de siamesiske tvillingene Gyldenhoug og Aschedal, svenskeide Cappelen og danskeide Egmont. Slik domineres nå norsk forlagsbransje tilnærmet totalt av Danmark, Sverige og kretsen rundt Sehesteds plass.

  • I Forleggerforeningen er Pax Forlag og Samlaget de tyngste uavhengige. Forlegger Bjørn Smith-Simonsen i Pax må nå telle på knappene om han skal bli gallionsfigur for den sehestedsskuta Forleggerforeningen raskt kan bli, etter at Cappelens Sindre Gullvog i vår trakk seg fra formannsvervet med nærmest tilbakevirkende kraft.
  • Utenfor Forleggerforeningen strever en gruppe småforleggere videre med å bli store nok til å bli kjøpt opp. Erling Kagge selger uortodokst med Familievennen, men lukter nok også på å melde seg inn i det gode selskap. Forleggerne Håkon Harket og ferske Sindre Hovdenakk, som fortsatt forlegger under pseudonymene Geelmuyden & Kiese, må nok også ta det til vurdering. Bransjeavtalens slipskrav er løsnet, og Forleggerforeningen kontrollerer godbiten mammutsalget. Enhver ivrig forlegger trenger et organisert salg for å bli kvitt stabelrestene av fjorårets optimisme.
  • Halvdan Freihow i J.M. Stenersen Forlag beklaget nylig, med god grunn, effektene av markedsmakt. Skal Freihow selge en bok i bokklubb, som han må, om han skal få litt økonomi, blir han avspist med mager forlagslisens av eierselskapene Gyldendal og Aschehoug. Distribuerer han bøkene sine gjennom Forlagssentralen, skummer eierne Gyldendal/Aschehoug fløte der, og selger han boka i bokhandlene Libris eller Norli, tar søsterkonsernene Gyldendal og Aschehoug sannelig halve omsetningen - der også. Små forlags rolle reduseres til mer å være agenter for sine forfattere enn reelle forlagsaktører. Ikke rart de selger så snart de får en sjanse.
  • Men når Øyvind Hagen etter femten års sololøp velger penger på bok framfor fortsatt å tjene penger på bøker alene, holder han seg i det minste fortsatt utenfor det gode selskap. Egmont er bransjens største outsider. Og danskeveldet gjør folk ærlige: «Vi har bare som mål å underholde og tjene penger,» skrev forlaget da de presenterte høstlista. Det er underholdning i slikt.