Penger på bok

Forfatterparet Linn Ullmann (36) og Niels Fredrik Dahl (45) høster både penger og ære. Sammen med Åsne Seierstad er de bokhøstens vinnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går fikk Åsne Seierstad bokhandlerprisen for «Bokhandleren i Kabul». Så langt har boka, som har toppet bestselgerlista for generell litteratur, et opplag på 36 000 bøker fra forlag og bokklubb. Det betyr at Seierstad allerede har tjent 1,6 millioner kroner. Og skildringen av livet i Afghanistan selger fremdeles godt.

- Jeg er veldig glad for denne prisen, spesielt fordi juryen er så stor. Det betyr at jeg når fram til mange med det jeg vil si, sier Åsne Seierstad.

Bokhandlerprisen deles ut av norske bokhandlere, og nærmere 3000 har vært med i kåringen.

På topp

Etter bare to uker på markedet troner Linn Ullmanns bok «Nåde» på toppen av den skjønnlitterære bestselgerlista, og førsteopplaget er nærmest revet bort.

Ti på topp

Bestselgerliste skjønnlitteratur:

1. Linn Ullmann: Nåde
2. Gunnar Staalesen: Som i et speil
3. Henning Mankell: Før frosten
4. Are Kalvø: Syden
5. Henning Mankell: Hundene i Riga
6. Mikael Niemi: Populærmusikk fra Vittula
7. Jo Nesbø: Sorgenfri
8. Knut Nærum: Døde menn går på ski
9. Niels Fredrik Dahl: På vei til en venn
10. Tom Kristensen: Hvitvasking

Bestselgerliste generell litteratur:
1. Åsne Seierstad: Bokhandleren i Kabul
2. Frode Øverli: Pondus, andre omgang
3. Ingebrigt Steen Jensen: Ona Fyr
4. Jon Almaas: Slik blir du husets herre
5. Hvem Hva Hvor 2003
6. Kristin Kirkemo Haukeland: Fanget og fri
7. Kåre Willoch: Myter og virkelighet
8. Fedon Lindberg: Naturlig slank - kokebok
9. Olav Viksmo Slettan: Reparatørene
10. Fedon Lindberg: Naturlig slank - med kost i balanse

(Kilde: 55 butikker i Norli Gruppen AS)

- Førsteopplaget av «Nåde» var på 10 000, og vi trykker nå 5000 til. Linn er bare i begynnelsen av salget, Niels Fredrik er i fortsettelsen, sier forlagssjef Geir Berdal i Oktober Forlag.

Niels Fredrik Dahl vant nylig Brageprisen for beste skjønnlitterære bok. Det merkes allerede hos bokhandlerne. «På vei til en venn» kom i 8000 eksemplarer, og nå må forlaget trykke flere.

Overrasket

- Vi er kjempeglade. Brageprisen betyr ikke nødvendigvis en stor økning i salget, men boka har overrasket på alle fronter. Vi tror den vil få et oppsving og bli ei julebok sammen med Ullmanns, sier Berdal.

Både Dahl og Ullmanns romaner er hovedbøker i Bokklubben Nye Bøker. Dermed skriver forfatterparet også historie.

- Det er første gang et ektepar har hovedbøker i bokklubben, sier redaktør Marius Aronsen. - Dahls bok gikk i et opplag på 35 000. Det er veldig bra sett i forhold til at vi kom med boka flere uker før den ble lansert, påpeker Aronsen.

To mill. før jul

Linn Ullmanns nye bok er månedens bok i november, og forlaget regner med at den vil selge like godt. Det betyr at paret kan innkassere over en million kroner bare på bokklubbsalget. Med salget fra bokhandlerne har forfatterparet tjent mer enn to millioner kroner allerede før julehandelen har kommet i gang.

- Hos oss ligger Ullmann på topp, med Dahl som nummer to, forteller daglig leder Karin Larsson ved Tanum i Karl Johans gate. Hun tror bøkene kommer til å bli blant julesalgets vinnere.

- Man ser ofte tendensene allerede nå når det gjelder skjønnlitteratur. Men når folk begynner å handle gaver, kjøper de gjerne biografier. Jeg har stor tro på bøkene til Kåre Willoch og Gunnar Stålsett.

Lokale helter

I Bergen er det ikke overraskende de lokale heltene som regjerer.

- «Som i et speil» av Gunnar Staalesen er vår bestselger, med Ullmann som nummer to. Ellers selger vi mye av «Vi bodde der», hvor 30 forskjellige forfattere skriver om gata i Bergen de bodde i, sier avdelingsleder Anne Liebenberg ved Norli Galleriet.

I Trondheim har de en trønder på topp. «Fri som fuglen» av Fredrik Skagen ligger øverst, med Henning Mankells «Før frosten» som nummer to.

Også i Tromsø er lokalpatriotismen stor.

- Vi har «Til topps med Smistad», ei lokal humorbok, som nummer én. Deretter kommer «Forlis» av Alf R. Jacobsen. Lokale bøker og krim selger bra, sier bokansvarlig Hege Brose ved Centrum Libris.

Hvis ikke julesalget tar av for Ullmann og Dahl, trenger de neppe å bekymre seg av den grunn. Utlendingene viser stor interesse for bøkene deres. På bokmessa i Frankfurt tidligere i år svermet utenlandske forleggere rundt Dahl. Romanen hans er solgt til Danmark, Sverige, Nederland, Tyskland og Frankrike. Ullmann opplevde å bli solgt til Sverige og Danmark allerede før boka kom ut på norsk. Tyskland og Finland har kjøpt boka, og agentene hennes er i forhandlinger med England og USA. Det er ikke første gang Ullmann gjør suksess i utlandet. Debutboka «Før du sovner» ble utgitt i 31 land. Ifølge skattliknet inntekt tjente Ullmann rundt 1,8 millioner kroner i fjor, mens Dahl måtte nøye seg med 180 000 kroner.

GLAD:Åsne Seierstad fikk Bokhandlerprisen i går for «Bokhandleren i Kabul». Denne prisen har tradisjonelt betydd mye for salget til en forfatter. Bokhandlerne bruker den for det den er verdt - og gir boka god plassering i butikkhyllene.
GODT SALG: Linn Ullmann.
GODT SALG: Ullmanns ektemann Niels Fredrik Dahl. Prispenger og godt boksalg gir forfatterparet grunn til å smile.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer