KOMMENTARER

Kunstnerøkonomi

Penger skal risle ned over kunstnerne

Regjeringen ønsker å kvitte seg med kunstnernes demokratisk styrte fordeling av stipender.

OVERRISLING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland inviterte nylig 250 norske kunstnere og artister til mottakelse i regjeringens representasjonsbolig. Her med musikkprodusent Gunnar Greve, forfatter Maja Lunde og filmregissør Harald Zwart. Foto: NTB Scanpix
OVERRISLING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland inviterte nylig 250 norske kunstnere og artister til mottakelse i regjeringens representasjonsbolig. Her med musikkprodusent Gunnar Greve, forfatter Maja Lunde og filmregissør Harald Zwart. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I statsbudsjettet gjentar regjeringen sitt ønske om å reformere fordelingen av Statens Kunstnerstipender. Den nåværende modellen er et velprøvd system der myndighetene overlot utnevning av stipendkomiteer til kunstnerforeningene. Tanken var at det sikrer gjennomsiktighet og dermed kontroll.

Det er årsmøtene i organisasjonene for skulptører, oversettere, musikere osv., som velger tillitsfolk til å styre pengestrømmene. De har løpende diskusjoner om kriterier, skjønn og habilitet, full offentlighet om tildelinger og rullering av komitémedlemmer. Ikke bare sikrer det en rimelig og jevn fordeling, dette er også en grunnstein i demokratiet. Å delta i slike prosesser gir praktisk læring i folkestyre i alle dets små og store forgreninger. Det bygger tillit nedenfra.

Den motsatte modellen er å la midlene risle ned fra toppen. Slik er det gjerne rundt i verden. Paver og kardinaler har smykket seg med kunst og kultur gjennom sin mesenvirksomhet. Ja, selve begrepet mesen er hentet fra den romerske rikmannen Mæcenas som finansierte hyllingsdikt til keiser Augustus og flokken av patroner. Gjerne god kunst, men alltid formålstjenlig kunst. Propaganda for den rette kurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer