Penger til pensjonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan skal vi i Norge skal sikre våre fremtidige pensjonsutbetalinger. Skal vi kun satse på rentene av våre oljefondsplasseringer?

Den norske stat har valgt å plassere penger i Oljefondet (pr i dag ca NOK 900 milliarder), som igjen plasserer midlene i forskjellige verdipapirer. Hoveddelen investeres i selskaper som ligger utenfor Norge. I forbindelse med «Pensjonsmeldingen» som nylig ble offentliggjort er det forslag om å slå sammen Folketrygdens pensjonsfond og Oljefondet. Vi vil da som pensjonister få utbetalt fra dette gigantfondet avhengig av hvor mye fondet har gitt i avkastning på sine verdipapirer, og hvor mye vi har klart å putte inn i sparegrisen gjennom våre yrkeskarrierer.

Olje- og gassinntektene til Norge vil avta betydelig de neste 30 årene. Dersom vi ikke alle kan leve av avkastningen av oljefondet, må vi ha konkurransedyktig arbeid til folket etter at oljen er slutt.

DET ER ALLMENT

antatt at en stor del av fremtidens arbeidsplasser vil være basert på bioteknologi. I England som er Europas fremste bioteknologibastion, har man bestemt seg for å satse på dette feltet, og det er satt av betydelige midler til samarbeidsprosjekter mellom industri og forskningsmiljøer. På en konferanse holdt nylig i regi av Den Britiske Ambassade og et engelsk legemiddelfirma viste en representant fra det britiske næringsdepartementet til en modell der myndighetene dekker 100 prosent av midlene til akademia innen utvalgte prosjekter og inntil 50 prosent av industriens investeringer innenfor sektoren. Kunne en slik satsing også være tenkelig i Norge?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer