Penger til pensjonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan skal vi i Norge skal sikre våre fremtidige pensjonsutbetalinger. Skal vi kun satse på rentene av våre oljefondsplasseringer?

Den norske stat har valgt å plassere penger i Oljefondet (pr i dag ca NOK 900 milliarder), som igjen plasserer midlene i forskjellige verdipapirer. Hoveddelen investeres i selskaper som ligger utenfor Norge. I forbindelse med «Pensjonsmeldingen» som nylig ble offentliggjort er det forslag om å slå sammen Folketrygdens pensjonsfond og Oljefondet. Vi vil da som pensjonister få utbetalt fra dette gigantfondet avhengig av hvor mye fondet har gitt i avkastning på sine verdipapirer, og hvor mye vi har klart å putte inn i sparegrisen gjennom våre yrkeskarrierer.

Olje- og gassinntektene til Norge vil avta betydelig de neste 30 årene. Dersom vi ikke alle kan leve av avkastningen av oljefondet, må vi ha konkurransedyktig arbeid til folket etter at oljen er slutt.

DET ER ALLMENT

antatt at en stor del av fremtidens arbeidsplasser vil være basert på bioteknologi. I England som er Europas fremste bioteknologibastion, har man bestemt seg for å satse på dette feltet, og det er satt av betydelige midler til samarbeidsprosjekter mellom industri og forskningsmiljøer. På en konferanse holdt nylig i regi av Den Britiske Ambassade og et engelsk legemiddelfirma viste en representant fra det britiske næringsdepartementet til en modell der myndighetene dekker 100 prosent av midlene til akademia innen utvalgte prosjekter og inntil 50 prosent av industriens investeringer innenfor sektoren. Kunne en slik satsing også være tenkelig i Norge?

Vi vet at norske universitet er blant de fremste. En nylig publisert undersøkelse viste at Universitetet i Oslo ble rangert som nummer 15 i Europa. Vi er også verdensledende innen andre industrier enn olje. Eksempler er akvakultur og foredling av fiskeprodukter. En stor langsiktig offentlig satsing på noen utvalgte teknologibaserte sektorer der man inkluderer forskning, utdannelse og industri vil kunne sikre et konkurransefortrinn, inntekter og arbeidsplasser når oljepengene en gang tar slutt. Vi har pengene, men investeringene må starte nå. Det holder ikke med noen titalls millioner, det som trengs er langsiktige milliardinvesteringer i utvalgte sektorer. Det ville være naturlig å satse på de sektorene som ble prioritert i forskningsmeldingen «Forskning ved et tidsskille» som ble fremlagt i 1999. De prioriterte sektorene var marin forskning, informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), medisinsk og helsefaglig forskning (inklusive bioteknologi), og forskning i skjæringsfeltet mellom energi og miljø. I disse sektorene har Norge klare konkurransefortrinn og sterke forskningsmiljøer.

VI MENER DET

er en forfeilet strategi å investere våre pensjonspenger i fond som igjen hovedsakelig investeres i selskap utenfor Norge. Den beste investeringen vi kan gjøre er å investere direkte i forskning og utvikling i vårt eget land. Dette vil sikre konkurransedyktige arbeidsplasser til våre etterkommere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer