Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bortfall av timer:

Pengesparing for skolene bør ikke gå på bekostning av elevene

Underlig svar fra departementet om timesvindel.

DET ER PLANLAGT: Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Brun / NTB Scanpix
DET ER PLANLAGT: Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Brun / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I et svar min kronikk om timesvindel i videregående skriver statssekretær Atle Simonsen (Frp) at det er min mening at skoler sparer penger på å ikke gi elevene de timene de har krav på. Det er ikke min mening, det er slått fast i rapporten fra NIFU som Simonsen helt sikkert har lest.

Simonsen bør være klar over at det ikke bare er eksamensperioden som blir berørt av dette. Eksamen er bare èn årsak til at en time ikke blir avholdt selv om den står på timeplanen. Andre vanlige årsaker er tentamensperiode, aktiviteter som for eksempel idrettsdager og den kulturelle skolesekken, praksisperioder, eller ekskursjoner i et annet fag, lærerfravær og mye annet.

Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart. Vi kaller det planlagt bortfall av timer når skoler allerede fra begynnelsen av skoleåret legger opp til at et visst antall undervisningstimer ikke vil bli avholdt.

Da trenger skolene heller ikke engasjere (og betale) lærere for å holde disse timene. Dermed kan skolen redusere lønnskostnadene. Planlagt bortfall av timer er med andre ord en måte å spare penger for skolene.

Når Simonsen skriver det er fylkeskommunenes og skolenes ansvar, vet han at det er et signal om at skolene kan fortsette praksisen uten at departementet som har det øverste ansvaret griper inn.

Det holder ikke å «gjøre det enklere for skolene og elevene å planlegge undervisningen» så lenge det er penger å spare på å planlegge med færre timer i fagene enn det elevene etter loven skal ha. Det gikk nemlig helt fint å gi elevene de timene de har krav på i årene før fylkeskommunene satte i gang denne «kreative» måten å spare penger på.