DEBATT

Bortfall av timer:

Pengesparing for skolene bør ikke gå på bekostning av elevene

Underlig svar fra departementet om timesvindel.

DET ER PLANLAGT: Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Brun / NTB Scanpix
DET ER PLANLAGT: Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart, skriver artikkelforfatter. Foto: Thomas Brun / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et svar på min kronikk om timesvindel i videregående skriver statssekretær Atle Simonsen (Frp) at det er min mening at skoler sparer penger på å ikke gi elevene de timene de har krav på. Det er ikke min mening, det er slått fast i rapporten fra NIFU som Simonsen helt sikkert har lest.

Simonsen bør være klar over at det ikke bare er eksamensperioden som blir berørt av dette. Eksamen er bare èn årsak til at en time ikke blir avholdt selv om den står på timeplanen. Andre vanlige årsaker er tentamensperiode, aktiviteter som for eksempel idrettsdager og den kulturelle skolesekken, praksisperioder, eller ekskursjoner i et annet fag, lærerfravær og mye annet.

Utfordringen er at skolene kalkulerer med bortfall av timer fra skolestart. Vi kaller det planlagt bortfall av timer når skoler allerede fra begynnelsen av skoleåret legger opp til at et visst antall undervisningstimer ikke vil bli avholdt.

Da trenger skolene heller ikke engasjere (og betale) lærere for å holde disse timene. Dermed kan skolen redusere lønnskostnadene. Planlagt bortfall av timer er med andre ord en måte å spare penger for skolene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer