DEBATT

Spillpolitikk:

Pengespill utenfor kontroll

Hvis kampen mot spillavhengighet er viktig, så må spillmonopolet oppheves

ONLINE-SPILL: Over halvparten av pengespill på nett skjer utenfor myndighetenes kontroll. Penger som kunne gått til gode samfunnsformål forsvinner ut av landet og spilleproblemer er langt vanskeligere å plukke opp. Foto: NTB Scanpix
ONLINE-SPILL: Over halvparten av pengespill på nett skjer utenfor myndighetenes kontroll. Penger som kunne gått til gode samfunnsformål forsvinner ut av landet og spilleproblemer er langt vanskeligere å plukke opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk spillpolitikk er i dag en evig kamp mot vindmøller. Når man dytter enerettsmodellen foran seg i sin iver etter å beskytte Norsk Tipping, så lukker man samtidig øynene for de tusenvis av nordmenn som må leve med konsekvensene av norsk spillpolitikk.

Da Norsk Tipping ble opprettet i 1948 var det gode grunner til det. Verdien ved å tillate kun én aktør, er jo at man enklere har kontroll over dem som benytter tjenesten. Derfor mente norske politikere den gangen at alle som ønsket å drive med pengespill skulle kanaliseres til Norsk Tipping. Den ideen lever i dag i beste velgående.

Problemet med ideen er at teknologien har tatt den igjen. Det norske spillmonopolet taper markedsandeler år for år, og stadig flere benytter seg av spill over internett.

Norsk Tipping og Rikstoto har i dag en markedsandel på under 50 prosent av den samlede online-omsetningen i Norge. Det vil si at over halvparten av pengespill på internett skjer langt utenfor myndighetenes kontroll. Penger som kunne gått til gode samfunnsformål forsvinner ut av landet og spilleproblemer er langt vanskeligere å plukke opp. Målet bør være, som i 1948, å sørge for at spillavhengigheten begrenses. Da må politikken oppdateres i takt med terrenget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer