Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Pengestøtten til HRS må bort

Tida er overmoden for å stanse de øremerkede, statlige millionene til den islamfiendtlige organisasjonen HRS. Den får søke om penger i konkurranse med andre. Det er ikke udemokratisk eller knebling. Det er likebehandling.

OMSTRIDT: Hege Storhaug er en nøkkelfigur i Human Rights Service (HRS). Nå er de statlige bevilfningene til organisasjon en i faresonen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMSTRIDT: Hege Storhaug er en nøkkelfigur i Human Rights Service (HRS). Nå er de statlige bevilfningene til organisasjon en i faresonen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Human Rights Service (HRS) er en organisasjon som på ingen måte lever opp til sitt krevende navn. Dette politiske privatkontoret karakteriseres gjerne som innvandringskritisk og som et nødvendig korrektiv i debatten om islam, asyl og flyktninger. En mer realistisk beskrivelse er at HRS er islamfiendtlig, kulturnasjonalistisk og tilhenger av stengte grenser for utvalgte grupper av mennesker. Definisjonen av menneskerettighetene – human rights – er bevisst snever på områder som religionsfrihet og asyl.

Det er selvsagt ingenting i veien for å ha slike holdninger og jobbe for at de realiseres i praktisk politikk. At mange - også vi – mener synspunktene er sterkt kritikkverdige, er ikke noe forsøk på sensur eller forfølgelse. Det er demokratisk debatt. Og i dette tilfellet er det nødvendig fordi HRS har innflytelse et godt stykke utover sitt eget miljø.

HRS har utført utrednings- og konsulentarbeid for Fremskrittspartiet i spørsmål som gjelder islam og innvandring. Det er selvsagt legitimt, selv om det også sier noe om hvor FrP henter politiske impulser fra. Mer tvilsomt – i det minste interessant - er at FrP i femten år har vært den sentrale pådriveren for at HRS skal ha offentlig støtte. Ifølge Filter nyheter har HRS siden 2005 mottatt 25 millioner kroner i statlige overføringer. På årets statsbudsjett er organisasjonen tildelt 1,8 millioner.

Disse pengene har en interessant historie. Opprinnelig fikk HRS støtte for å være en ressurs på integreringsfeltet. I en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) i 2016 het det at HRS «de senere årene har hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfiendtlig og muslimfiendtlig». Det bidro til at bevilgningen ble flyttet til en spesialpost på Justisdepartementets budsjett. Dette er penger ingen andre kan søke på, og som har en tynn begrunnelse. Mest av alt likner det på statsstøtte til en av FrPs politiske allierte.

Etter at FrP gikk ut av regjeringen er det ikke lenger noe flertall på Stortinget for å bevilge penger til HRS. Da bør politikerne gjennomføre det som for lengst burde vært gjort: Stenge pengekrana til HRS. Hvis organisasjonen mener seg berettiget til statsstøtte, får den søke på poster som ikke er skreddersydd for dem selv. Det er ikke udemokratisk, eller knebling. Det er likebehandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!