Pengestrøm

- Ojoj, sier han - prisen på kaffe har nettopp doblet seg.

TENK DEG EN TUR PÅ KAFE: Tenk deg at du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Dessuten fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken, skriver innleggsforfatteren i sin refleksjon over strømmarkedet.Foto: Scanpix
TENK DEG EN TUR PÅ KAFE: Tenk deg at du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Dessuten fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken, skriver innleggsforfatteren i sin refleksjon over strømmarkedet.Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRØMPRISER: Se for deg følgende: Det er isnende kaldt, kulden knitrer gjennom jakkesømmene og smyger seg inn mellom bukselinningen og en litt vid genser. Du kjenner magen blåne som åsene i vest, og ønsker mest av alt å få aktivitet i samtlige av kroppens kapillærer. Da fremtrer et av byens vakreste syn for ditt rimete blikk — en kaffebar, med avislesende mennesker sittende på høye krakker i en atmosfære preget av lys, varme og kontemplativ innadvendthet. Plakaten på fortauet forteller at en stor kopp valgfri kaffedrikk koster 15 kroner — et godt påskudd for å velge nettopp denne kaffebaren.

DU MÅ i det videre forestille deg at kaffe er en særnorsk ressurs som fosser som styrtregn fra himmelen og samles i store dammer i dalførene. En mulig retorisk svakhet, men langt fra paradoksalt — sett i forhold til konklusjonen i det som her skrives.

I DET DU SKAL bestille blir du vâr menyen, som avviker noe fra tilsvarende etablissementer. Her koster alle kaffedrikkene det samme, men du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Du må også betale en fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken (heretter baristaen, i god kaffebar-tradisjon), i tillegg til at selve frakten selvsagt også koster litt. Greit — dette er jo fullstendig urimelig og ikke så rent lite unormalt, men du er kald og bestiller en kopp svart kaffe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer