<strong>TENK DEG EN TUR PÅ KAFE:</strong> Tenk deg at du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Dessuten fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken, skriver innleggsforfatteren i sin refleksjon over strømmarkedet.Foto: Scanpix
TENK DEG EN TUR PÅ KAFE: Tenk deg at du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Dessuten fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken, skriver innleggsforfatteren i sin refleksjon over strømmarkedet.Foto: Scanpix Vis mer

Pengestrøm

- Ojoj, sier han - prisen på kaffe har nettopp doblet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRØMPRISER: Se for deg følgende: Det er isnende kaldt, kulden knitrer gjennom jakkesømmene og smyger seg inn mellom bukselinningen og en litt vid genser. Du kjenner magen blåne som åsene i vest, og ønsker mest av alt å få aktivitet i samtlige av kroppens kapillærer. Da fremtrer et av byens vakreste syn for ditt rimete blikk — en kaffebar, med avislesende mennesker sittende på høye krakker i en atmosfære preget av lys, varme og kontemplativ innadvendthet. Plakaten på fortauet forteller at en stor kopp valgfri kaffedrikk koster 15 kroner — et godt påskudd for å velge nettopp denne kaffebaren.

DU MÅ i det videre forestille deg at kaffe er en særnorsk ressurs som fosser som styrtregn fra himmelen og samles i store dammer i dalførene. En mulig retorisk svakhet, men langt fra paradoksalt — sett i forhold til konklusjonen i det som her skrives.

I DET DU SKAL bestille blir du vâr menyen, som avviker noe fra tilsvarende etablissementer. Her koster alle kaffedrikkene det samme, men du må, i tillegg til å betale for kaffen, betale for leie av kopp. Du må også betale en fastpris for å få fraktet kaffen fra personen bak disken (heretter baristaen, i god kaffebar-tradisjon), i tillegg til at selve frakten selvsagt også koster litt. Greit — dette er jo fullstendig urimelig og ikke så rent lite unormalt, men du er kald og bestiller en kopp svart kaffe.

Prisen er nå 28 kroner.

NÅ BLIR DU høflig spurt om du vil ha kaffen til prisen som følger markedet, eller om du har lyst til å tegne en avtale om fastpris — sistnevnte alternativ er spesielt attraktivt for kunder som drikker mye kaffe og liker forutsigbarhet. Men følger du markedet kan du få noen positive overraskelser, som at kaffen er spesielt billig enkelte dager. Du vil selvsagt også kunne oppleve at kaffen plutselig blir voldsomt dyr — dessverre har dette en tendens til å skje i de kaldeste periodene.

DU AVGJØR KJAPT at du vil følge markedet, ettersom du kanskje vil kjøpe neste kopp et annet sted. Baristaen smiler, og heller nytraktet kaffe i et stort krus. Med småkalde fingre finner du frem 28 kroner fra lommen, men blir korrigert - du må også må betale en avgift for flyten av kaffe fra koppen og ned gjennom halsen, altså en avgift for forbruket av kaffen du er i ferd med å kjøpe. Denne er for øyeblikket ca. 7 kroner, altså koster koppen nå 35 kroner. Dette bryter med oppfatningen av hva en kaffe burde koste og med hva du selv synes er rimelig og faktisk har råd til - men du må ha kaffe, nå, og finner frem bankkortet.

Baristaen taster inn summen, men akkurat idet du skal taste koden, rynker han pannen og kikker på laptopen. - Ojoj, sier han - prisen på kaffe har nettopp doblet seg - synd for deg at du ikke rakk å betale, nå koster koppen 70 kroner. - Hva sier du?, 70 kroner!? for en kopp kaffe?

- DU MÅ HUSKE, sier baristaen, du forbruker kaffen, du drikker den, du trenger den - og ettersom vi har her i landet har mye kaffekrevende industri innen bransjer som IT og oljeutvinning må prisen til tider settes skyhøyt, slik at de som drikker mye må betale mer. Betal fort, nå, så slipper du forsinkelsesgebyr og inkasso.

- Prisen følger markedet, fortsetter baristaen. - Tenk, vi hadde så mye kaffe for et par uker siden at vi solgte den til kaffebaren et par kvartaler unna, tjente masse penger på den handelen (bidro faktisk til en grei lønnsøkning) men nå er lageret nesten tomt, og vi må kjøpe tilbake kaffen til dobbel pris. Heldigvis beholdt vi lønna.

Betal nå, så slipper du fire ganger trippel spotpris.

SLIK KAN MAN selvsagt ikke selge kaffe. Slik kan man ikke drive butikk. Ikke med bananer, ikke brød, ikke juletallerken på den lokale kafeen eller biler, trikkebilletter eller sko. Slik kan du ikke selge bøker, boller, brusmaskiner eller fiskeutstyr.

Slik kan man bare selge strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer