Penisen får leve på Facebook, men ikke vaginaen

Jentetissen ble for sterk kost for Facebook.

(Dagbladet): I hele år har «Newton»-programleder og lege Line Jansrud tatt for seg temaet pubertet. Blant annet har hun lært barna om jentetiss, guttetiss, mensen, kroppshår og stemmeskiftet.

Kort tid etter at NRK la ut et klipp fra barne- og ungdomsprogrammet «Newton» på Facebook på fredag, ble det fjernet.

Klippet, som du kan se øverst i saken, omhandlet kvinnens vagina og eggstokker, og er en del av NRKs populærvitenskapelige barne-tv. Videoen var illustrert med en kvinnelig naken modell.

- Det hadde vært fantastisk om det hadde fått lov til å bli liggende og delt. Jeg synes det er trist at et klipp som utelukkende viser naturlige kropper med ønske om å opplyse om kroppsfunksjoner på en saklig måte blir fjernet, samtidig forstår jeg at Facebook har sine retningslinjer. Vi hadde ønsket at dette klippet skulle nå så langt som mulig, det er derfor vi lager det, sier Line Jansrud til Dagbladet.

Penisen får leve Redaksjonen har siden oppstarten av serien lagt ut mange klipp på Facebook som har fått stor oppmerksomhet.

I februar var det ikke det kvinnelige kjønnsorganet som var tema, da var det det mannlige kjønnsorganet som fikk fullt fokus.

Også da ble et klipp fra programmet «Guttetiss» lagt ut på Facebook. Det ble derimot ikke fjernet og lever i beste velgående på Facebook. Videoen ble illustrert med et bilde av et mannlig kjønnsorgan.

- Det tilsvarende klippet vi la ut på penis, er delt av mange og er sett nesten 90 000 ganger. En teori på hvorfor Facebook fjernet videoen som omhandlet vaginaen, og resten av det kvinnelige kjønnsorganet, kan være at de oppfattet startbildet som litt mer utfordrende enn penisbildet. En annen teori, som jeg håper at ikke stemmer, er at samfunnet opplever det kvinnelig kjønnsorganet som mer provoserende enn det mannlige, sier Jansrud.

Dagbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra Facebook. Men, i deres retningslinjer står følgende:

«Vi fjerner fotografier av mennesker som viser kjønnsorganer eller nakne rumper».

Newton-redaksjonen mener at de ikke viser genitalier i videoen som ble fjernet.

Facebook skriver også: «Innhold med nakenhet og seksuell aktivitet gjelder også for digitalt skapt innhold med mindre innholdet er lagt ut for pedagogiske, humoristiske, eller satiriske formål».

PUPP OG TISS: «Newton»-programleder Line Jansrud bruker ekte kropper for å informere tv-seerne om kroppen vår i programserien om pubertet. Foto: NRK.
PUPP OG TISS: «Newton»-programleder Line Jansrud bruker ekte kropper for å informere tv-seerne om kroppen vår i programserien om pubertet. Foto: NRK. Vis mer

Dagbladet har flere ganger tidligere omtalt saker der Facebook og Instagram har fjernet kyssebilder og mensenbilder, fordi de har blitt oppfattet som «upassende».

En rekke kjendiser har de senere årene hevet seg på «Free the niple»-kampanjen, som kjemper for kvinnelig nakenhet i sosiale medier.

Ekte kropper Klipp fra «Newton»-programmet som omhandlet pupper har heller ikke blitt fjernet fra Facebook. I går la redaksjonen ut klippet av det kvinnelige kjønnsorganet på nytt på Facebook, men et annet forsidebilde. Det har foreløpig fått ligge.

- Formålet med vår video er folkeopplysning (educational purposes, journ anm). Derfor har vi valgt å publisere den på nytt, skriver redaksjonen på sin Facebook-side.
 
- At ikke pornografi skal forekomme på Facebook er bra, men de burde hatt systemer som kunne sett og fanget opp at dette er omhandler folkeopplysning. I videoen har jeg en klinisk tilnærming til det kvinnelige kjønnsorganet og forteller om det på en informativ måte. Det er leit at denne viktige informasjonen ikke får anledning til å spres videre, sier Jansrud.

Hun er utdannet lege, men valgte å ta jobben som programleder for «Newton» fremfor turnustjeneste, etter å ha fått smaken på å arbeide med TV gjennom ekstrajobb i TV 2 under studietiden.

- Barn fortjener å bli tatt på alvor Ideen til programserien skapte hun sammen med «Newton»-redaksjonen. Grunnen til at de valgte å lage serien er at spørsmål og kropp og seksualitet er et stadig tilbakevendende tema.

- Meningen med denne serien er primært å nå ut til barn, men også voksne. Vi vil vise hva det vil si å komme i puberteten, og hva som da skjer med kroppen - på ekte kropper. Det er ikke lett for barn å finne bilder av og informasjon om ekte kropper, uten å havne på lite barnevennlige sider. Vårt fokus er å opplyse og gjøre ting mindre flaut. Vi vil at barn og unge skal være forberedt på at det kommer blod i underbuksa på et eller annet tidspunkt, og vi vil informere om at ståtiss er helt normalt, sier Jansrud og legger til:

- Barn fortjener å bli tatt på alvor og få den hele og fulle sannhet. Det er vi voksne som gjør kroppen flau. Vi vil fortelle om pubertet på samme måte som planeter går rundt jorda, sier Newton-programlederen.

Nylig var seerne med da Line filmet seg selv på do da hun tok graviditetstesten som viste at hun var gravid for første gang. Senere i programmet fikk publikum vite at hun og kjæresten Kim venter en liten gutt.

Hun forteller at bruken av levende «modeller» og naturlige kropper har vært viktig for redaksjonen i programserien.

- Vi har brukt helt normale og naturlige kropper som en motvekt til de såkalte perfekte kroppene for å vise mangfold. Kroppene er viktige for å kunne fortelle den hele og fulle sannhet til vår målgruppe som er fra 8-12 år. Animasjoner eller liknende gjør ikke samme nytten. For animasjoner blir i beste fall gode etterlikninger av kroppen - og hadde distansert oss fra det som er ekte. På en levende modell har jeg for eksempel mulighet til å ta de ytre kjønnsleppene til side for å vise de indre kjønnsleppene og klitoris.