Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seksuell trakassering i Mexico

«Penissete»-kampanje skaper debatt: - Jeg har også fått en erigert penis presset inn skulderen min på trikken

Skal bekjempe seksuell trakassering på offentlig transport. 

«PENISSETE»: Et t-banesete formet som en manns underliv, skaper reaksjoner verden over. Kampanjen, som denne videoen er en del av, skal bekjempe seksuell trakassering på offentlig transport. Den er spesielt rettet mot menn, og er i regi av meksikanske myndigheter og UN Women. Video: Youtube / Mitsumasa Kiido Vis mer

(Dagbladet): Hvordan hadde du reagert om du satt deg på en fremmed «penis» på t-banesetet? Du hadde nok synes det var ubehagelig.

Det er i hvert fall ideen bak Mexico City og UN Womens ferske kampanje «Experimento Asiento» - et eksperiment med et sete.

I en video, som du kan se øverst i saken, opplever reisende menn nettopp dette. Et sete på t-banen i den meksikanske hovedstaden er formet som brystet og underlivet til en mann. Over setet står det: «Kun for menn», med beskrivelsen:

«Det er ukomfortabelt å sitte her, men det er ingenting i forhold til den seksuelle volden kvinner opplever daglig på reise».

At det er ukomfortabelt, er helt tydelig på passasjerene. Setet blir stående ledig under størsteparten av reisen.

- Menn må gripe inn

«Penissetet», og videoen, er en del av en kampanje i regi av UN Women, FNs kvinneorganisasjon, og myndighetene i Mexico City. Målet er å skape bevissthet rundt seksuell trakassering på offentlig transport.

- Vi må gjøre det klart at dette er vold, ikke smigrende, og oppfordre menn til å gripe inn dersom de er vitne til det, sa Ana Güemez, direktør for UN Women Mexico, under lanseringen av kampanjen tidligere denne uka, ifølge The New York Times.

Under videoen, som er sett nesten 1,5 millioner ganger på Youtube, har flere hyllet stuntet.

- Umiddelbart tenker jeg at dette et ganske kraftig virkemiddel med et interessant og godt utgangspunkt, sier leder i Kvinnegruppa Ottar Oslo, Katarina Storalm, til Dagbladet.

Og legger til:

- Seksuell trakassering på offentlig transport er et mindre problem i Norge, enn i andre deler av verden. Men jeg har også sittet på trikken i Oslo og opplevd at en mann har presset sin erigerte penis inn i skulderen min, med vilje. Du blir litt satt ut. Det er vanskelig, og ubehagelig å håndtere slike situasjoner.

- Generaliserer menn

På tross av mange positive tilbakemeldinger, har responsen vært blandet. Under videoen på Youtube har mange også beskrevet stuntet som sexistisk, generaliserende og urettferdig overfor menn.

- Det er viktig å ikke stigmatisere alle menn som voldelige og potensielle overgripere av kvinner, sier Rene Lopez Perez i organisasjonen Gendes til BBC.

Organisasjonen jobber med menn for å promotere likestilling, samt bekjempe seksuell trakassering, som er et stort problem i landet. På tross av at Lopez Perez er enig i budskapet, synes han altså at kampanjen generaliserer.

- Det hører vi ofte med en gang man adresserer noe slikt overfor menn. Det er selvsagt helt riktig at ikke alle menn er overgripere, men det er oftest menn som gjør det. Det må alle annerkjenne, sier Storalm i Ottar.

Mexico verst i verden

Den offentlige transporten i Mexico City har lenge hatt et dårlig rykte angående kvinners sikkerhet. I 2014 gjennomførte det britiske analysebyrået YouGov en undersøkelse om trakkasering på offenlig transport i verden.

Når det gjaldt verbal og fysisk trakassering, kom Mexico City dårligst ut, skriver den britiskes statskanalen.

Ifølge videoen skal ni av ti kvinner i den meksikanske hovedstaden daglig oppleve seksuell trakassering på offentlig transport.

I løpet av de siste årene har byen forsøkt å takle problemet på forskjellig vis. Egne busser for kvinner, har vært forsøkt. Tog har også separate vogner bare for kvinner. I fjor bestemte også byens borgermester at kvinner skulle få en liten fløyte de kunne blåse i dersom de følte seg truet.

Denne planen ble latterliggjort hovedsaklig fordi den ikke gjorde noe med roten til problemet.

- Ved å gjøre slike tiltak gjør du det til et «kvinneproblem». I Tokyo har de også egne vogner for kvinner, fordi trakassering er et så stort problem. Men dersom det ikke er plass i kvinne-vognene, må du gå i de andre, og da blir det på en måte kvinnen sin «feil» dersom hun skulle bli trakassert. Den samme retorikken hører man også ofte i forbindelse med voldtektssaker, sier Storalm.

Penissete-kampanjen er i hovedsak rettet mot menn, for å øke deres bevissthet rundt temaet. Det mener Storalm er et godt tiltak, men at det ikke fungerer alene.

- Jeg regner med at det gjøres flere tiltak enn dette, men dette er et fint steg i retningen for å gjøre menn mer bevisste på hvordan de kan bidra til å redusere problemet, sier Storalm.