FIGURATIV VENDING: Fra å være en sentral del av den abstrakte ekspresjonismen i New York, vendte Philip Guston på 1960-tallet tilbake til et figurativt maleri, med alvorstunge fortellinger penslet ut i en tegneserieaktig, nærmest naivistisk stil som best kunne uttrykke kunstnerens indre og ytre traumer. Foto: Med tillatelse fra Peder Lund.
FIGURATIV VENDING: Fra å være en sentral del av den abstrakte ekspresjonismen i New York, vendte Philip Guston på 1960-tallet tilbake til et figurativt maleri, med alvorstunge fortellinger penslet ut i en tegneserieaktig, nærmest naivistisk stil som best kunne uttrykke kunstnerens indre og ytre traumer. Foto: Med tillatelse fra Peder Lund.Vis mer

Penselens autoritet

Philip Gustons bilder bærer nervene utenpå. Utstillingen «Late Paintings» er en lakmustest på om du liker maleri eller ei.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Philip Guston er neppe et husholdningsnavn for de alminnelig kunstinteresserte her til lands. Det er sjelden å høre ham nevnt i andre sammenhenger enn blant helt spesielt interesserte, kanskje spesialister på amerikansk etterkrigskunst eller - og kanskje først og fremst - andre kunstnere, og kanskje først og fremst malere. Guston er en av de ganske få, relativt sett, som har status som en «kunstnernes kunstner», eller malernes maler om du vil. Han er nemlig en av dem som treffer et ømt punkt hos sine brødre og søstre i både ånden og hånda; en som evner å forvandle oljer og pigment til vitner om liv og smerte, og hvis penselstrøk bærer et malerisk genmateriale fra århundrer tilbake.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn