Penselens autoritet

Philip Gustons bilder bærer nervene utenpå. Utstillingen «Late Paintings» er en lakmustest på om du liker maleri eller ei.

FIGURATIV VENDING: Fra å være en sentral del av den abstrakte ekspresjonismen i New York, vendte Philip Guston på 1960-tallet tilbake til et figurativt maleri, med alvorstunge fortellinger penslet ut i en tegneserieaktig, nærmest naivistisk stil som best kunne uttrykke kunstnerens indre og ytre traumer. Foto: Med tillatelse fra Peder Lund.
FIGURATIV VENDING: Fra å være en sentral del av den abstrakte ekspresjonismen i New York, vendte Philip Guston på 1960-tallet tilbake til et figurativt maleri, med alvorstunge fortellinger penslet ut i en tegneserieaktig, nærmest naivistisk stil som best kunne uttrykke kunstnerens indre og ytre traumer. Foto: Med tillatelse fra Peder Lund. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Philip Guston er neppe et husholdningsnavn for de alminnelig kunstinteresserte her til lands. Det er sjelden å høre ham nevnt i andre sammenhenger enn blant helt spesielt interesserte, kanskje spesialister på amerikansk etterkrigskunst eller - og kanskje først og fremst - andre kunstnere, og kanskje først og fremst malere. Guston er en av de ganske få, relativt sett, som har status som en «kunstnernes kunstner», eller malernes maler om du vil. Han er nemlig en av dem som treffer et ømt punkt hos sine brødre og søstre i både ånden og hånda; en som evner å forvandle oljer og pigment til vitner om liv og smerte, og hvis penselstrøk bærer et malerisk genmateriale fra århundrer tilbake.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer