DEBATT

Pensjonert norsk forsvarstopp: Mitt Trump-mareritt

Hva betyr en Trump-seier for forsvaret av Norge? 

VIL HAN FORSVARE NORGE?: I natt velger amerikanerne ny president. Spiller det noen rolle for forsvaret av Norge i NATO hvem som blir valgt - Trump eller Clinton? Det forsøker pensjonert flaggkomandør, Jacob Børresen å svare på. Foto: AFP/Robyn Beck/NTB Scanpix 
VIL HAN FORSVARE NORGE?: I natt velger amerikanerne ny president. Spiller det noen rolle for forsvaret av Norge i NATO hvem som blir valgt - Trump eller Clinton? Det forsøker pensjonert flaggkomandør, Jacob Børresen å svare på. Foto: AFP/Robyn Beck/NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I natt velger amerikanerne ny president. Spiller det noen rolle for forsvaret av Norge i NATO hvem som blir valgt - Trump eller Clinton? Det korte svaret er at det kan vi ikke vite noe sikkert om. Clinton vil høyst sannsynlig videreføre tradisjonell amerikansk politikk i NATO. Trump derimot, er mer uforutsigbar.

Tidligere i sommer uttalte Donald Trump at før han ville komme til sine alliertes forsvar, ville han undersøke om de hadde oppfylt sine forpliktelser overfor USA, underforstått om de hadde tatt sin del av den økonomiske byrden med fellesforsvaret. Da Hillary Clinton ble spurt om USA ville forsvare NATO-land hvis forsvarsbudsjetter utgjorde en lav andel av BNP, svarte hun derimot et klart ja. Å nekte å forsvare NATO-allierte ville være å sette en farlig presedens i forhold til maktbalansen i verden. Og i den første TV-debatten dem imellom, den 26. september, hadde Trump sikftet mening. Nå var han helt for NATO.

Det ligger uansett fast at Trumps politiske plattform er grunnleggende isolasjonistisk: «America First», skepsis til handelsavtaler, til eksport av arbeidsplasser til lavkostland og til innvandring, er gjennomgangstonen. Trump har dessuten gjennom hele valgkampen framstått som impulsiv, som en som lett lar temperamentet løpe av med seg. Og innen utenrikspolitikken har ikke Kongressen den samme begrensende kontrollfunksjonen over presidentens makt som i innenrikspolitikken. Om Trump skulle føre en politikk som i vesentlig grad bidrar til å undergrave sikkerhetsgarantien i Atlanterhavspaktens artikkel 5, kan det i siste instans true sikkerheten og stabiliteten i Europa, som jo i stor grad hviler på denne garantien fra USA. Faren for krig i Europa vil øke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer