DRIVER VALGKAMP: Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
DRIVER VALGKAMP: Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

Pensjonerte prioriteringer

Når Arbeiderpartiet er så klare på at vi må prioritere framover, er det synd at de mest velstående pensjonistene er blant dem som prioriteres.

Meninger

Denne valgkampen har Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vært beundringsverdig tydelig på en ting: Det blir betydelig mindre friske penger å rutte med i statsbudsjettet framover. Dagens regjeringen har brukt opp det handlingsrommet vi hadde, og det blir nå tøffere prioriteringer.

Derfor er det nødvendig å øke skattene med 15 milliarder de neste fire åra, skal det være mulig å virkelig satse på skole og eldreomsorg. Politikk handler om å prioritere, og Arbeiderpartiet vil bruke de store pengene på de store oppgavene.

En av disse store oppgavene virker dessverre å være å sikre den nylig styrkede økonomien for pensjonister som ikke er enslige, og derfor har noen å dele boutgiftene med. For i går kunne Støre fortelle NTB at han ikke vil røre avkortingen av gifte og samboende pensjonisters garantipensjon om han blir statsminister.

Det på tross av at det ikke er lenger tilbake enn i statsbudsjettet for 2016, at regjeringen låste et handlingsrom i statsbudsjettet på tre milliarder hvert år framover, da de reduserte den fra 15 til 10 prosent. En endring Arbeiderpartiet på det tidspunktet var imot.

Når Støre forklarer hvorfor han nå har snudd om de økte utbetalingene til pensjonistene, sier han at det er noe «vi må leve med», fordi det tross alt er noe pensjonistene nå har tilpasset seg. Om det er allerede bookede Syden-turer eller avlyste samlivsbrudd blant landets eldste Støre tenker på er ikke godt å vite.

Men at den mest velstående delen av landets rikeste aldersgruppe skal ha store problemer med å tilpasse seg litt lavere garantipensjon, er lite sannsynlig. Og ifølge Støres beskrivelse av framtidas handlingsrom, er det langt mer utsatte grupper som må forberede seg på trangere tider framover.

Alt i alt er det en pinglete manøver av Støre og Ap å frede et av de fremste eksemplene på at den blåblå regjeringens oljepengebruk ikke bare har vært skyhøy, men også alt annet enn målrettet.

Tidligere statsminister og Støres gamle sjef, Gro Harlem Brundtland, sa til VG i går at denne skyhøye oljepengebruken har bidratt til å viske ut forskjellene mellom regjeringsalternativene, fordi det blant annet har vært mulig å gi skattelette samtidig som man har økt budsjettene.

Støres freding av de blåblås gavepakke til de mest velstående pensjonistene viser at oljepengene kanskje ikke er de eneste skyldige.