Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trygdeeksport:

Pensjonister i Spania skal være trygge på at det blir hel pensjon med Frp i regjering

Vi kan ikke forsvare at vi utbetaler en hel årslønn til en ektefelle eksempelvis i Polen eller Litauen, for ikke å arbeide.

INGEN ENDRING FOR PENSJONISTER: Det blir fortsatt hel pensjon for pensjonister i utlandet, men Stortingets ska be EU om kjøpekraftsjustering av kontantstøtte og barnetrygd i utlandet, skriver Wiborg. Eddy Galeotti / Shutterstock / NTB Scanpix
INGEN ENDRING FOR PENSJONISTER: Det blir fortsatt hel pensjon for pensjonister i utlandet, men Stortingets ska be EU om kjøpekraftsjustering av kontantstøtte og barnetrygd i utlandet, skriver Wiborg. Eddy Galeotti / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Eirik Sakariassen fra SV skriver i Dagbladet 10.juli at Frps ønske om å kjøpekraftsjustere barnetrygd og kontantstøtte i utlandet, vil kunne bety reduksjon i alderspensjon for pensjonister bosatt i Spania. Det er feil.

Ekstra pinlig er det at Sakariassen ikke synes kjent med at eget parti, SV, stemte for kjøpekraftsjustering av både kontantstøtte og barnetrygd i utlandet da Stortinget så sent som 1. mars behandlet sak om velferdseksport.

SV sluttet seg nemlig til regjeringens forslag, og saken ble enstemmig vedtatt i Stortinget. Å anta at EU vil sidestille alderspensjon og kontantstøtte/barnetrygd er vanskelig å ta seriøst. Alderspensjon er en ytelse man opparbeider seg rett til etter mange år i arbeid og lang innbetaling til folketrygden frem til du ikke lenger skal eller kan arbeide.

Kontantstøtte og barnetrygd utbetales til mor eller far i yrkesaktiv alder, etter kort tid i Norge - uavhengig av om barnet har noen egen tilknytning til Norge eller ikke.

I saken om velferdseksport kom det frem at en norsk barnetrygd og kontantstøtte i 2015 utgjorde 95,8 prosent av gjennomsnitts årslønn i Polen og hele 122,3 prosent i Litauen. I Norge utgjorde de i 2015 15,8 prosent. Det er en vesentlig forskjell, som åpenbart gir uheldige konsekvenser. Det svekker insentivene for yrkesdeltakelse blant utenlandsbosatte ektefeller av EØS-borgere som arbeider i Norge.

Skal vi følge logikken til SV her vil vi måtte forvente forslag om å øke kontantstøtte og barnetrygd til om lag 500.000 kr. til norske borgere. Slik blir det likt med faktisk størrelse i Polen og Litauen. Det ville vært helt uansvarlig, og jeg er trygg på at også Sakariassen ser det. Arbeidslinjen må ivaretas og styrkes.

Vi kan ikke forsvare at vi utbetaler en hel årslønn til en ektefelle eksempelvis i Polen eller Litauen, for ikke å arbeide. Vi er derfor tilfreds med SV og Stortingets støtte til å be EU om kjøpekraftsjustering av kontantstøtte og barnetrygd i utlandet.

Pensjonister i Spania derimot skal være helt trygge på at det blir hel pensjon også fremover, med Fremskrittspartiet i regjering.