Pensjonsranet

Utdanningsforbundet kan ikke godta at medlemmene skal miste sin ytelsesbaserte pensjon

Barnehagepersonalet fortjener en god pensjon, sier utdanningsforbundet, som truer med streik.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Barnehagepersonalet fortjener en god pensjon, sier utdanningsforbundet, som truer med streik. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Meninger

I juni ble det brudd i hovedtarifforhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonene og Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Partene møtes denne uken til mekling, og om det ikke blir en løsning innen midnatt fredag vil over 600 barnehagelærere være i streik fra mandag av.

Grunnen til bruddet handlet om pensjonsspørsmålet. PBL ønsker å gå over fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert alderspensjon. Dette kan ikke forbundene godta!

For Utdanningsforbundet er det viktig å sikre at våre medlemmer får en god, trygg og livsvarig pensjon. Pensjon skal være ansattes økonomiske trygghet, og dette vil ikke vi gamble med.

En ytelsespensjon er en forsikringsordning som garanterer deg en pensjonsutbetaling etter fastsatt nivå. Dagens ytelsesbaserte tjenestepensjon i PBL sikrer en forutsigbar pensjon og at den utbetales resten av livet.

PBL ønsker nå en innskuddsbasert pensjonsordning. Dette er en spareordning hvor arbeidsgiver betaler inn et fast innskudd på en pensjonskonto. Her blir det arbeidstakeren som må ta risikoen til spareordningen. Hvilken avkastning denne pensjonskontoen gir, kan ingen vite på forhånd. Hvis avkastningen er dårlig, vil arbeidstakeren tape.

Uansett hvilke prognoser som legges til grunn, er det det faktiske resultatet du skal leve av når du blir pensjonist, og det faktiske resultatet ved en innskuddspensjon kan du aldri vite noe om før du blir pensjonist. I tillegg er det også slik at det i tilbudet fra PBL ligger at pensjonen kun vil bli utbetalt i et begrenset antall år, uavhengig av hvor lenge du lever.

Vi krever videreføring av dagens pensjonsordning fordi ytelsespensjon gir de ansatte en trygg og forutsigbar pensjon og våre medlemmer en langt bedre pensjon enn innskuddspensjon. Ytelsespensjon varer livet ut - det gjør ikke innskuddspensjonen.

Vi vil ikke gamble med pensjonen til en allerede lavt lønnet yrkesgruppe. Dette er et angrep på grunnleggende opparbeidede rettigheter. Vi krever en god, trygg og livsvarig pensjon for våre medlemmer!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.