DEBATT

Pensjonsranet

Utdanningsforbundet kan ikke godta at medlemmene skal miste sin ytelsesbaserte pensjon

Barnehagepersonalet fortjener en god pensjon, sier utdanningsforbundet, som truer med streik.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Barnehagepersonalet fortjener en god pensjon, sier utdanningsforbundet, som truer med streik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I juni ble det brudd i hovedtarifforhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonene og Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Partene møtes denne uken til mekling, og om det ikke blir en løsning innen midnatt fredag vil over 600 barnehagelærere være i streik fra mandag av.

Grunnen til bruddet handlet om pensjonsspørsmålet. PBL ønsker å gå over fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert alderspensjon. Dette kan ikke forbundene godta!

For Utdanningsforbundet er det viktig å sikre at våre medlemmer får en god, trygg og livsvarig pensjon. Pensjon skal være ansattes økonomiske trygghet, og dette vil ikke vi gamble med.

En ytelsespensjon er en forsikringsordning som garanterer deg en pensjonsutbetaling etter fastsatt nivå. Dagens ytelsesbaserte tjenestepensjon i PBL sikrer en forutsigbar pensjon og at den utbetales resten av livet.

PBL ønsker nå en innskuddsbasert pensjonsordning. Dette er en spareordning hvor arbeidsgiver betaler inn et fast innskudd på en pensjonskonto. Her blir det arbeidstakeren som må ta risikoen til spareordningen. Hvilken avkastning denne pensjonskontoen gir, kan ingen vite på forhånd. Hvis avkastningen er dårlig, vil arbeidstakeren tape.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer