Pensjonsreformens virkninger

Den viktigste velferdsreformen i Norge på mange tiår vil begrense veksten i folketrygdens pensjonsutgifter og føre til en bedre byrdefordeling mellom genera- sjonene. Samtidig vil det bli større forskjeller i pensjonsytelsene enn med dagens folketrygd, skriver kronikkforfatterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER I HOVEDSAK to begrunnelser for å endre dagens pensjonssystem: Begrense utgiftsveksten og gi insentiver til økt arbeidsinnsats. Dersom vi viderefører dagens system vil pensjonsutgiftene vokse som følge av en permanent aldring av den norske befolkningen i tiårene som kommer. Fremtidens alderspensjonister vil være flere, leve lenger og ha større rettigheter til tilleggspensjon enn dagens pensjonister. Forholdstallet mellom personer over 66 år og personer i aldersgruppen 22-60 år, som skal finansiere pensjonene med skatteinnbetalinger, forverres fra 4,6 i dag til 2,7 i 2050.Den første målsetningen for pensjonsreformen er derfor å begrense veksten i pensjonsutgiftene. Den andre målsetningen er å stimulere arbeidsinnsats, både i den yrkesaktive perioden og gjennom utsatt pensjonering. Økt arbeidsinnsats gir økte skatteinntekter og færre pensjonister, slik at den gjennomsnittlige pensjonsytelsen i større grad kan skjermes fra innstrammingen. I dag offentliggjør SSB rapporten «Pensjonsreformen: Virkninger på statsfinanser, effektivitet og fordeling» (tilgjengelig på ssb.no). Der vurderer vi hvorvidt regjeringens forslag til pensjonsreform oppfyller målsetningene bak reformen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer