Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pensjon i offentlig sektor:

Pensjonssolidaritet med de unge

Uten en ny ordning, vil dagens unge bli avspist med en stadig dårligere pensjon. Den fremforhandlede pensjonsreformen fortjener bred oppslutning.

STADIG DÅRLIGERE: Alternativet til avtalen er ikke pensjonssystemet før pensjonsreformen. Uten en ny og bedre ordning, vil dagens unge bli avspist med en stadig dårligere pensjon på grunn av levealdersjustering, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STADIG DÅRLIGERE: Alternativet til avtalen er ikke pensjonssystemet før pensjonsreformen. Uten en ny og bedre ordning, vil dagens unge bli avspist med en stadig dårligere pensjon på grunn av levealdersjustering, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ida Wangberg kom i en kronikk 22. mars med påstander om forslaget til ny tjenestepensjon som ikke kan stå uimotsagt. Den 3. mars ble regjeringen enige med partene i arbeidslivet om en ny offentlig tjenestepensjon.

Jeg håper organisasjonenes medlemmer sier ja til den nye ordningen. Wangberg ser imidlertid ut til å tro at en videreføring av nåværende ordning innebærer en god fremtidig pensjon.

Sannheten er at en videreføring av dagen system innebærer det motsatte. Dagens pensjon vil sakte, men sikkert råtne på rot. Derfor må den endres. Å opprettholde den er usolidarisk. Forslaget sikrer et mer rettferdig generasjonsperspektiv samtidig som den sikrer pensjonen til fremtidens offentlig ansatte.

For alternativet til avtalen er ikke pensjonssystemet før pensjonsreformen, som Wangberg ser ut til å tro. Uten en ny og bedre ordning, vil dagens unge bli avspist med en stadig dårligere pensjon på grunn av levealdersjustering.

Avtalen vi er blitt enige om er bra for arbeidstakerne, arbeidsgiverne, og for samfunnet.

Arbeidstakerne i offentlig sektor sikres gode pensjoner, med mulighet for uttak fra 62 år uten at pensjonen avkortes mot arbeidsinntekt. Det vil lønne seg å jobbe lenger og det blir mulig å kompensere for levealdersjusteringen ved å stå lenger i jobb slik man allerede kan i privat sektor. Å bytte jobb mellom offentlig og privat sektor blir enklere.

Arbeidsgiverne får en forutsigbar pensjonsordning, og siden offentlig sektor «synkroniseres» med privat sektor, blir det lettere å rekruttere og beholde god arbeidskraft.

For samfunnet bygger den nye pensjonsløsningen opp under arbeidslinja, og den trengs for å opprettholde bærekraften i fremtidens velferdssamfunn.

En reform som har langt flere plusser enn minuser for arbeidstakere, arbeidsgivere og for samfunnet som helhet, fortjener bred oppslutning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling