Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Einar» på NRK 1

Pensum for en splittet nasjon

Erling Borgen viser fram Gerhardsen i sin fulle bredde med glansbilder, maktkamp, intriger og de mørkeste sidene ved ham og Arbeiderpartiet.

EINARS LIV OG VIRKE: Søndag er det premiere på dokumentarserien om han som etterhvert ble kalt Landsfaderen, Einar Gerhardsen (1897 - 1987). Et storslagent portrett av en mann, et parti og en nasjon, mener vår anmelder. Video: NRK. Vis mer

Er det mulig å bringe noe nytt til torgs – eller inn i stuer, små hytter og bak en stubbe i Nordmarka, – om ham som ble døpt Einar Henry Olsen, men som skiftet navn til Einar Henry Gerhardsen? Svaret er mest av alt ja.

EINAR

5 1 6

Dokumentarserie i fire deler

15. september
Beskrivelse:

Regi, idè og manus Erling Borgen.

Kanal:

NRK 1 og NRK TV

«Fire viktige historietimer»
Se alle anmeldelser

I fire timer, fra og med søndag på NRK 1, kan vi igjen få innsikt og kunnskap om partiet med stor P. Om maktkampene i Arbeiderpartiet, Gerhardsens radikale fortid og hans oppvekst i fattigdommens Norge. Om klasseforskjellene, krigens ondskap og den kalde krigen.

KGB-elsker

Om NATO, Haakon Lie og skampletten med den massive overvåkningen av norsk venstreside og kommunister. Om ryktene om kona Wernas KGB-elsker, den unike gjenoppbyggingen av dette flotte landet (fra den brente jords taktikk i nord til vest, øst og sør) strategien, intrigene og et varmt og nært privatportrett fra hans lange og viktig levd liv fram til han ble «Landsfaderen».

Den nøysomme

Dokumentarserien «Einar», manus, idé og regi ved journalist og dokumentarskaper Erling Borgen, er et sobert, solid, nært og ganske så balansert stykke ypperlig journalistikk. Også med et lite knippe oppklarende og relativt nye opplysninger. Serien er finstemt og monumentalt fortalt i tekst, fotografier og filmsnutter.

Små skatter

Fortellerstemmen lavmælt ved skuespiller Andreas Bræin Hovig. Vi må også huske på at Gerhardsens liv strakte seg fra 1897 til 1987, og dermed er billedtilfanget ikke all verden fra lange epoker av hans liv, men her har Borgen, og hans mannskap, jobbet som flittige maur og funnet små skatter.

Blant annet takket vært et nært samarbeid med Gerhardsens storfamilie, som har bidratt med åpenhet, tårer, lysbilder, brev, intervjuer, private filmer, bilder og dokumenter.

Rørende

Einar og Werna Gerhardsens datter, Torgunn Lieungh (1934 – 2019), gir også for første gang et meget godt og viktig intervju om sin far. Et rørende og sterkt øyeblikk er da hun for første gang besøker Sachsenhausen konsentrasjonsleir utenfor Berlin, der hennes far ble holdt fanget i tre og et halvt år. Sønnene Truls og Rune Gerhardsen er også sentrale tidsvitner, som åpner seg befriende opp. Kildebruken er omfattende og nokså balansert, med forskjellige historikere og andre aktører, men vi savner kanskje en og annen klart definert kilevink fra høyresida.

Men, vi nøler ikke med å kalle dette for oppfriskende pensum for alle, også for dem som bør minnes på at vekst og velstand ikke alltid kommer via snapchat.

Den gamle skole

Borgen er av den gamle fortellerskole, noe vi fortrekker i slike dokumentarserier, på den måten at han nærmest kronologisk tar for seg Gerhardsen liv, virke og store gjerning. Vi får heldigvis ikke bare glansbilder av Arbeiderpartiet og den store bevegelsen som preget og bygde landet etter krigen.

Også de viktigste politiske slagene er med i full bredde, blant annet er ikke den store skampletten i nyere norsk, politisk historie dyttet under en rød løper. Vi snakker om hvordan Arbeiderpartiet, LO, og Gerhardsen systematisk og ondt bestemmer seg for å avlytte, forfølge, arbeidsnekte og knuse norsk venstreside og det norske kommunistpartiet.

Vi blir med hele veien, og det er fortsatt sterkt gjensyn med det teppet av respekt som lå over Oslo september 1987. Siste reis foran titusener fra Oslo rådhus til Youngstorget. Vi som var med lukker tårefulle øyne og hører stillheten langs Karl Johan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling