Anmeldelse: «Einar» på NRK 1

Pensum for en splittet nasjon

Erling Borgen viser fram Gerhardsen i sin fulle bredde med glansbilder, maktkamp, intriger og de mørkeste sidene ved ham og Arbeiderpartiet.

EINARS LIV OG VIRKE: Søndag er det premiere på dokumentarserien om han som etterhvert ble kalt Landsfaderen, Einar Gerhardsen (1897 - 1987). Et storslagent portrett av en mann, et parti og en nasjon, mener vår anmelder. Video: NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er det mulig å bringe noe nytt til torgs – eller inn i stuer, små hytter og bak en stubbe i Nordmarka, – om ham som ble døpt Einar Henry Olsen, men som skiftet navn til Einar Henry Gerhardsen? Svaret er mest av alt ja.

I fire timer, fra og med søndag på NRK 1, kan vi igjen få innsikt og kunnskap om partiet med stor P. Om maktkampene i Arbeiderpartiet, Gerhardsens radikale fortid og hans oppvekst i fattigdommens Norge. Om klasseforskjellene, krigens ondskap og den kalde krigen.

KGB-elsker

Om NATO, Haakon Lie og skampletten med den massive overvåkningen av norsk venstreside og kommunister. Om ryktene om kona Wernas KGB-elsker, den unike gjenoppbyggingen av dette flotte landet (fra den brente jords taktikk i nord til vest, øst og sør) strategien, intrigene og et varmt og nært privatportrett fra hans lange og viktig levd liv fram til han ble «Landsfaderen».

Den nøysomme

Dokumentarserien «Einar», manus, idé og regi ved journalist og dokumentarskaper Erling Borgen, er et sobert, solid, nært og ganske så balansert stykke ypperlig journalistikk. Også med et lite knippe oppklarende og relativt nye opplysninger. Serien er finstemt og monumentalt fortalt i tekst, fotografier og filmsnutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer