Pensumtekster og puffermer

Den boblende «Absolutt Shakespeare» finner mest moro i det høydramatiske.

GRAVALVOR: Øystein Maritnsen, Glenn André Kaada og Lars Funderud Johannessen finner i «Absolutt Shakespeare» mest komikk i det mest høytidelige i William Shakespeares forfatterskap. Særlig førstnevnte overbeviser i sine ungpikeroller. Foto: Emile Ashley/Rogaland Teater.
GRAVALVOR: Øystein Maritnsen, Glenn André Kaada og Lars Funderud Johannessen finner i «Absolutt Shakespeare» mest komikk i det mest høytidelige i William Shakespeares forfatterskap. Særlig førstnevnte overbeviser i sine ungpikeroller. Foto: Emile Ashley/Rogaland Teater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: William Shakespeare, Avons svane, den moderne litteraturens far, hadde ingenting om ikke stor rekkevidde. Hans massive og mangslungne verk rommer både de luftigste og mest ambisiøse eksistensielle svev, og den mest umiddelbare, barnlige, kroppslige moro. I «Absolutt Shakespeare» er det særlig sistnevnte trekk som hentes frem og blåses opp, og også plasseres midt i den mest bevende høydramatikken i «Hamlet» og «Romeo og Julie». Det er boblende lystig, og det går veldig, veldig fort.

London-suksess «The Complete Works of William Shakespeare (abridged)», en drøy halvannen times sprint gjennom Shakespeares 37 skuespill, ble oppdaget på Fringe-festivalen i Edinburgh og spilt i ti år i Londons West End. I Stavangers versjon er det Glenn André Kaada, Øystein Martinsen og Lars Funderud Johannessen som trekker i tights, converse-sko og et overbevisende utvalg av parykker og jakker med puffermer mens de gestalter konger og adelsmenn, spøkelser og fortjuste ungpiker. Den nesten parodisk bloddryppende «Titus Andronicus» spilles som kokkeprogram, «Othello» som panisk politisk korrekt rap. Akkurat det siste nummeret minner kanskje litt for mye om slike uhyrligheter som lærere kan finne på å gjøre foran sine dødelig flaue elever på juleavslutningen. Men teksten er fin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.