Pent brukte mp3-filer til salgs

Lanserer byttesjappe på nett.

(Dagbladet.no):Forretnings-modellene for salg av musikk på nett er mange, men Bopaboo har kommet opp med det særeste opplegget så langt.

De gir deg muligheten til å selge dine brukte mp3-filer.


Kjøp og salg

De som oppretter en konto hos Bopaboo vil få muligheten til å selge DRM-frie mp3-filer fra sitt musikkbibliotek. Prisen på enkeltlåter vil ligge på mellom 25-99 cent, hvorav Bopaboob beholder 20 prosent av salgssummen.

Det er selvsagt restriksjoner på salg og kjøp, hver brukte mp3 kan bare bli solgt en gang, og etter en bruker har solgt musikksporet blir det umulig å selge det igjen. I følge Billboard.biz kan ikke fortjenesten fra salget brukes til annet enn å kjøpe nye sanger.


Bopaboo baserer seg på en kanskje litt naiv avtale, der brukeren må love å slette det solgte sporet fra sin egen PC. Men dette blir ikke kontrollert.

Tjenesten vil først og fremst bli brukt som et marked der man kan kjøpe og selge brukt, men Bopaboo vil også tilby forskjellige plateselskapers kataloger med ny musikk man kan kjøpe.


Folkene bak Bopaboo har ennå ingen mulighet til å finne ut om musikken som blir solgt er lovlig kjøpt eller ulovlig lastet ned. Slik det er nå, har man en «gentlemans agreement» om å ikke laste opp sanger man selv ikke har kjøpt.


Stor skepsis
Guardians artikkel om Bopaboo uttrykker stor skepsis til forretningsmodellen.


- Det er ingenting som vil stoppe pirater fra å fylle opp kontoene sine med ulovlig innhold. Kjenner vi Silicon Valley rett, så banker nok FBI på dørene snart.

- Logikken bak dette er at hvis du selger en CD du har kjøpt, hvorfor kan du ikke gjøre det samme med en mp3 du har kjøpt? Den logiske bristen er selvsagt at hvis du selger en CD så får du ikke lov til å beholde den, skriver nettstedet The Ridiculant.

I den samme kommentaren spekuleres det også i når det første søksmålet fra musikkindustrien vil komme.

En bruker lurer på hvordan man definerer eierskap av en kjøpt mp3. Hvis man eier den må man kunne selge den, hvis ikke betyr det vel at man bare leier musikkfilen?

Techdirt mener det hele er et stunt for å få musikkbransjen til å se digital musikk med nye øyne.

- Hele denne ideen (Bopaboo, journ. anm) er selvsagt helt latterlig, noe som får meg til å tro at dette er en erklæring slik at musikkbransjen vil forstå hvor dumt det er å behandle digitalt innhold som om det var fysiske objekter.

Tjenesten er fortsatt under utvikling og skal etter sigende bli lansert på nyåret.