Pent og tamt

STAVANGER (Dagbladet): «Lille Eyolf» på Rogaland Teater fokuserer på vår egen tids selvopptatte og egoistiske voksengenerasjon, og fortelles i stramme, nakne og estetiske scenebilder. Men oppsetningen mangler gjennomslagskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Scenografien er en perle. Et åpent, renskårent rom innrammet av lange lyse treplanker på golv og i tak. Hvite stoler står diskret langs veggene. På bakveggen projiseres snart bildet av den tilsynelatende idyllen i ekteparet Allmers stue. Snart et disig tåkelandskap hvor en sønderknust Alfred Allmers skuer ut over havet. Mer enn å sørge over sønnen lille Eyolfs drukning og død, sørger han over de idealene - sine idealer! - sønnen ved sin bortgang derved ikke klarte å oppfylle.

Skarpt lys

Scenograf Olav Myrtvedt har skapt et scenerom hvor lyset står skarpt på de menneskene som beveger seg i det. På deres manglende evne til å gi hverandre kjærlighet. På deres selvopptatte livsprosjekt der den egne selvrealiseringen er satt i høysetet. Uansett hva prisen er. Fru Rita Allmers (Marika Enstad) går rundt i skjødesløs morgenkåpe og angrer på at hun brakte lille Eyolf til verden. For da ble hun nødt til å dele sin mann, Alfred (Torfinn Nag), med en annen.

Regissør Kai Johnsen har gjort scenen med rottejomfruen (Ilse Kramm) helt sentral. Der hun spør om det er noe som gnager og nager i Allmersenes hus som hun skal jage ut. Som en 1990-tallets rottejomfru lokker Johnsen egoismen ut av de spilledåseaktige Ibsen-figurene, slik at vår egen tids narsissisme og voksnes bruk av barn som møbel i en utstilling, blir blottstilt.

Ambisiøs

Han gjør det i scenebilder som er både «tyske», ekspresjonistiske og stiliserte. Det blir ikke helt vellykket. For regiambisjonene er større enn både appellen, kraften og det til dels melodramatiske spillet i oppsetningen. Spesielt blir forholdet mellom Asta Allmers (Kirsti Refseth) og energibunten ingeniør Borgheim (Fridtjov Såheim) hengende i løse luften.

Men lille Eyolf selv er god. Jeg har sett seks versjoner av stykket. Odin Hørthe Omdal er den beste Eyolf jeg har sett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer