Pepperkakehus må ha heks!

Hus med barn i må bake pepperkaker til jul. Og aller helst pepperkakehus.Mange befolker pepperkakehusene sine med nisser. Men vi mener at i det klisne huset med for mye godteri på bor heksa. Hun har fanget Hans, som står i buret.


PEPPERKAKEHEKS: Heksa feiter opp Hans, men skjønner ikke at han lurer henne.

Eventyret forteller om de to stakkars barna Hans og Grete som går seg vill i skogen og finner heksas hus, lokkende med alle slags godsaker. Men akk så fanger heksa Hans, putter ham i et bur og starter en fetekur så han skal bli riktig god å spise. Hans lurer heksa med å stikke en tynn trepinne ut av buret hver gang heksa skal sjekke fingeren hans. Hun ser litt dårlig, må vite. Imens sliter og strever Grete som heksas slave.
Det morsomste med å bake pepperkakehuset, er å lage heksa. Det er bare å skjære ut en fryktelig stygg figur og lage heksenese.
Å kjøpe ferdig pepperkakehus er juks. Å kjøpe ferdig pepperkakedeig kan passere, men du trenger en del deig. Denne oppskriften fra Tove Diesens bok «7 X 7 slag» rekker både til pepperkakehus, heks og akkurat passelig med vanlige pepperkakefigurer. Med akkurat passelig mener vi så mange at det er håp om at de blir spist opp før St. Hans.
1/2 liter sukker, 1 1/2 dl vann, 3/4 dl sirup, 1 1/4 ss kanel, 1/2 ss nellik, 1 ss ingefær, 250 g meierismør, 2 ts natron, 1 ss konjakk, 1 1/2 l hvetemel. Varm opp sukker, vann, sirup og krydder i kjelen. Ta den av platen og tilsett smøret, rør til det blir kaldt. Tilsett konjakk og mel med natron. Arbeid deigen godt. Stekes på smurt plate ved 225 grader i 10-12 minutter.